Ромите в Гърмен: Ще запалим къщите с децата вътре

Ромите в Гърмен: Ще запалим къщите с децата вътре | StandartNews.com

Жена с три деца от ромския квартал в Гърмен заплаши, че ако дойдат багерите ще запалят първо селото, после и собствените си къщи, защото няма къде да отидат да живеят. Хората казват, че имат удостостоверения за търпимост, издадени от общината. Те се заканват да съдят институциите за издадените документи, за които казва, че са с невярно съдържание. При проверката на ДНКС обаче се оказа, че къщите нямат нужните документи. 

Една от къщите е на Лимонка Асенова, която има три деца и не крие, че се препитава с детските надбавки. Жената споделя, че е родена тук и няма къде да отиде ако я изгонят. Аксиния Айдарова пък има две деца и къщата в която живее е построена преди няколко години с пари, изкарани от сезонната работа на тютюневите ниви. 

„В тези домове живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат", каза по този повод ромският водач Юлиян Герасимов. „Няма да позволим бутане на къщите, нека багерите съборят домовете заедно с хората, те няма да излязат отвътре. А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите", каза ромският лидер.

Кметица Минка Капитанова заяви, че не може да осигури друг подслон за фамилиите, на които домовете ще бъдат бутнати и прехвърли топката на социалните институции. Те пък от своя страна обясниха, че общината трябва да предложи вариант.

Всички собственици са получили предупредения за събарянето на къщите им, но никой не се в възползвал от възможността сам да разруши дома си в указания срок.

В Гърмен скандират "Бойко, Бойко"

В очакване на булдозерите в ромската махала в Гърмен около 100-тина души се събраха и скандират "Бойко, Бойко". Жителите на незаконното гето казаха, че само премиерът Бойко Борисов може да ги спаси и поискаха да идва в Гърмен. Те са инициирали подписка до премиера и до Народното събрание с иакането да бъде отложено събарянето на къщите им, защото 15 деца ще останат под открито небе. 

По последна информация се очаква събарянето на незаконни постройки да започне към 10. 30 ч. но към този час няма признаци това да стане.

В една от къщите, определена за събаряне, са се събрали около 10-ина деца и жени, които казаха, че няма да излязат и булдозерите да ги затрупат живи в дома им. Иван Манолов от Ракитово, участвал в свободни народни борби, изпя "Моя страна, моя България". Същият каза, че "бежанците, удавили се в Средиземно море, са по-добре от нас тук в Гърмен, тъй като вече са мъртви, а ние тука чакаме живи да ни погребат"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай