Роман Василев подвел Сотир Цацаров

Роман Василев подвел Сотир Цацаров | StandartNews.com

София. „Роман Василев ме е подвел при искането за използване на СРС", обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Става въпрос за искане за прилагане на СРС по разследване за корупционни схеми спрямо бившия главен секретар във финансовото министерство Тенчо Попов. Искането е подписано именно от Цацаров в качеството му на председател на Пловдивския окръжен съд.

Тенчо Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха обвинен в съучастие в схема за подкупване на следовател. Наблюдаващият прокурор по делото Роман Василев е поискал прилагане на СРС спрямо Попов заради предполагаема среща в Пловдив. Впоследствие тя наистина се състояла, но в София.

На въпрос за евентуално търсене на отговорност той отговори, че "законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той е подвел мен".

Скандалът около Роман Василев започна след публикация в Mediapool, заради която журналистът Борис Митов беше привикван от прокуратурата. В текста му се цитират констатации на съдията по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов, според когото са налице множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС, ръководена от Василев.

Именно Роман Василев беше назначен за оперативен ръководител на проверката за евентуални злоупотреби при използването на СРС в МВР – случай, който доби популярност като „частното ГДБОП". Сигналът по него беше подаден от лидера на БСП Сергей Станишев, който твърди, че незаконно са били подслушвани политици, общественици, бизнесмени и хора с изявена гражданска позиция.

„Проверката за използването на СРС-та от МВР се извършва от 10 прокурори. Казано им е от мен, че имат пълна свобода и че каквото и да констатират, главният прокурор ще стои зад гърба им. Не си мислете, че проверката е в ръцете на зам. градския прокурор на София Роман Василев. Всяка сутрин и всяка вечер резултатите от проверките се докладват на мен", каза още Цацаров.

Резултатите от проверката трябвало да са готови в началото на другата седмица.

 

 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай