Рискуваме здравето, за да спестим 5 лв.

Течността за чистачки на промоция почти винаги съдържа метанол

Рискуваме здравето, за да спестим 5 лв. | StandartNews.com

София. Трябва ли течността за чистачки да съдържа метилов алкохол? Това е един от най-често задаваните въпроси през последните няколко месеца. Токсиколозите са категорични - дървесният спирт е опасен за здравето и няма място в бита на хората. Оказва се обаче, че не всички шофьори се съобразяват с този факт и са готови да рискуват здравето и живота си, за да спестят 4-5 лева.

Основните места, от които шофьорите купуват течността за чистачки, са бензиностанциите. Ето защо ние посетихме няколко различни обекта на територията на столицата. "През последните месец-два забелязвам, че вече има хора, които се интересуват какво съдържа течността, когато я купуват. Но все още са твърде малко", казва Валентина, продавач-консултант в бензиностанция от 5 години. Според нея шофьорите се съобразяват първо с цената и след това с качеството на продукта. "Голяма част от тях просто не са запознати какво означава фактът, че съдържа метанол", допълва Валя. Както тя, така и нейните колеги съветват шофьорите да обръщат внимание на етикетите и да не се ръководят само от това, че едната туба би им спестила 5-10 лева. Според друго момиче от екипа на бензиностанцията жените шофьорки по-често молят за консултация и искат да си купят препарат, който да не е опасен за тяхното здраве.

Въпреки всичко най-заинтересовани остават професионалистите в шофирането или по-точно таксиметровите шофьори. Стоян Николов си вади хляба зад волана от 17 години. Ето какво споделя той: "Не знам дали преди години имаше повече контрол и беше по-безопасно, или просто ние не бяхме запознати, но не сме се притеснявали от подобни неща. И от какво да се притесняваме? В продължение на години си миех стъклото с бутилка вода", смее се Стоян. За себе си казва, че винаги обръща внимание на етикета на бутилката с течност и следи за отличителните знаци на отровната такава череп и кости. "Забелязвам, че след случаите на натравяне през последната година доста мои колеги се наплашиха. Интересуват се, четат и търсят течност без метилов алкохол. Нормално е да се притесняваме. 12 часа дневно прекарваме зад волана", обяснява таксиметровият шофьор. Професионалистите в карането допълват, че освен за здравето, метанолът не е полезен и за автомобила. При често впръскване на стъклото, както се налага през този сезон, чистачките се износват много по-бързо. "Ако не ви притеснява, че ще се отровите, помислете за колата си", шегува се Стоян. Съветът му към всички шофьори е да проверяват съдържанието на течността, която купуват, и да избягват тубите, излизащи много тънко и промоциите в големите вериги.

Дървесният спирт погуби тийнейджъри

Няколко са случаите на отравяне с метанол в страната в последните месеци. В средата на февруари миналата година след почерпка с течност за чистачки шестима младежи от с. Падеш бяха приети по спешност в "Пирогов". Най-тежко беше състоянието на 18-годишно момиче, което е било с най-висока степен на отравяне и най-голяма концентрация на метанол в кръвта от шестимата. За съжаление лекарите не успяха да я спасят и след 20-дневна кома тя почина. 16-годишно момче от същата компания също почина след 31 дни в кома. Според една от версиите младежите се събрали на купон. Когато наличният алкохол свършил, стопанката на къщата решила да донесе домашна ракия от мазето. По грешка обаче взела тубата с течността за чистачки.

Два поредни случая на отравяне потресоха морската ни столица. През октомври миналата година 54-годишен варненец почина след натравяне с метанол. Според близките, повикали линейка, мъжът е пил ракия, която вероятно е била менте. Според токсиколозите обаче смъртоносната напитка е бил чист спирт за горене. Въпреки бързата намеса на лекарите те не успели да спасят живота му. Няколко дни по-рано двама чуждестранни моряци, акустирали на варненското пристанище, също починаха в токсикологията. След проверка се оказа, че мъжете са пили различни видове обезмаслители и оцветители, които са намерили на кораба.

Опасната течност води до световъртеж

Д-р Борислав Петров, токсиколог във ВМА

Лично аз мисля, че метанолът не би трябвало да се използва като съставка в течността за чистачки, тъй като, когато се впръсква, за да се измие стъклото, известно количество пари влизат в купето. През зимните месеци, когато има дъжд, сняг, кал се налага тази процедура да се прави често. При затворено поради студеното време купе, тези пари няма откъде да излязат и могат да увредят пътниците. При тази лека интоксикация могат да се проявят симптоми на алкохолно опиване с главозамайване и световъртеж. При подобно състояние на шофьора може да бъде предизвикан пътен инцидент с много сериозни последствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай