Рискова операция в "Ораново"

Спасителите на ръка разстояние от двамата затрупани миньори

Рискова операция в "Ораново" | StandartNews.com

Симитли. Рискова операция на последната права в рудник "Ораново". Последни 3-4 метра трябва да пробият късно вечерта срещу сряда спасителите, за да стигнат до мястото, където се предполага, че са двамата затрупани миньори.

Почти 28 метра прокопаха екипите в рудник "Ораново" в края на 15-ия ден, в който издирват колегите си. Те работят непрекъснато в 33-метровата обходна галерия, за да стигнат до тунел "А" във фаталната 64-та галерия. Там трябва да са затрупаните Николай Михайлов на 42 години и 35-годишният Иван Лазаров, и двамата от село Крупник.

Според главния инженер на мината Бонислав Попов рано сутринта в сряда спасителите ще стигнат до целта си - ниша "А". Но тя също е дълга десетина метра. Възможно е да ги открият в първите два метра от този тунел, но е възможно те да се намират и в неговия край. В 64-та галерия непрекъснато кално свлачище блокира работата на екипите и това наложи да се търси алтернативен подход - от миналата сряда се работи по обходния маршрут.

Последните метри обаче са най-трудни, тъй като трябва да се вземат всички предпазни мерки за спасителите и миньорите, които издирват колегите си. "Направихме сондаж към ниша "А", наясно сме, че там има кал. Целта е тази маса постепенно да изтече, а не да тръгне изведнъж и да помете спасителите. Ще преценим дали ръчно да пробиваме, или да ползваме взрив", обясни главният инженер на рудника. Работи се нормално и по план, няма проблем с двата верижни транспортьора, които изтеглят назад въглищата при прокопаването на галерията.

Специалисти признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. Да се оцелее две седмици на повече от 300 метра под земята, без храна и вода, при високо съдържание на метан, ще е истинско чудо. На 16 юли малко след 9,30 часа сутринта кално свлачище на повече от 300 метра под земята уби на място миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов. Двамата им колеги Иван Лазаров и Николай Михайлов все още са в неизвестност. Близките на Иван и Николай не спират да се молят и да вярват в чудото. "Непрекъснато сме във връзка с родствениците на двамата. Тази сутрин също разговарях тях. Поддържам връзка с тях и лично ги информирам как върви издирването", увери управителят на рудник "Ораново" Валери Манов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай