Римски легионери дефилираха до Армира

Римски легионери дефилираха до Армира | StandartNews.com

Свищов. С жива картина на римски легионери община Ивайловград откри реставрираната антична вила "Армира". Групата за антични възстановки "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм - Свищов вкараха присъстващите в машината на времето и ги върнаха в епохата на Римската империя. Извършена е пълна реставрация на колонадата около вътрешния басейн, реставрация на някой от мраморните фигури и входовете към четири от помещенията, главния вход на вилата и системата за подово отопление. Във вилата е експонирана и оригиналната мозайка с портрета на един от собствениците на вилата и неговите деца, които досега бяха съхранявани в Националния исторически музей в София.

Над част от подовите мозайки е поставено стъклено покритие, което позволява на туристите отблизо да наблюдават орнаментите и красивите мозаични фигури. Направена е възстановка на античната градина зад самата вила, където е устроен "театрон" за атракции на открито. Обектът е достъпен за инвалиди.
Проектът е на стойност 1,7 млн. лева, от които близо 1,5 млн. са средствата от Европейския фонд за регионално развитие, а научен ръководител на реставрацията е доц д-р Гергана Кабакчиева от НАИМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай