Режем Турция от Европа

След блокадата у нас и гърците запушват сухопътната връзка на комшиите

Режем Турция от Европа | StandartNews.com

Кризата на българско-турската граница започна на 30 януари с отказа на турската страна да признава издадените от нея еднократни разрешителни за родни превозвачи. В събота, 8 февруари, турците се съгласиха да насрочат отлаганите повече от 3 месеца преговори с нашата страна за 21 февруари в Анкара. Това накара големите браншови организации СМП и НСБП да се откажат от заканата си да блокират границата. Вместо тях обаче напряко на подстъпите към двата ГКПП паркираха тировете си малки и средни превозвачи.

 

Турция остава без сухопътна връзка с Европа. От понеделник движението на товарни автомобили през двата основни ГКПП между България и Турция - Капитан Андреево и Лесово, е блокирано. До дни се очаква да бъде затворен и пътят на турските камиони през територията на Гърция, научи "Стандарт".

 

След блокирането на нашата граница турските превозвачи пренасочиха камионите си по обиколния маршрут през Гърция и Македония - по Е84 през Текирдаг и Кешан и граничния пункт на турско-гръцката граница Ипсала - Кипи. След това по Е90 (Виа Игнатия) през Пеплос, Комотини, Кавала и северно от Солун, по Е75 - към Македония, турските тирове минават през Гевгели и Скопие към Белград. Втори вариант е насочването към някои от гръцките фериботни линии към Северна Италия. Поради малкия капацитет на ГКПП Ипсала обаче там от няколко дни се образуваха опашки от камиони, които достигнаха 40 км.

 

Сега и този единствен спасителен за турските превозвачи път към Европа ще бъде затворен. Очаква се тези дни гръцките фермери да блокират напълно с трактори основните пътни артерии в северната част на страната, включително и Е90. Мярката е протест срещу рестриктивната данъчна политика на Атина. Преди дни те блокираха основни пътища в Южна Гърция, но сега се готвят да прекъснат шосетата и в северната част на страната. Това ще отреже напълно турските камиони от Европа и ще блокира турската икономика, за която единствена връзка ще останат турските фериботни линии с Италия и Румъния.

 

Гръцките фермери бързат с организацията на блокадите преди евентуалното отваряне на българо-турската граница, твърдят запознати. Те са наясно, че затварянето на пътищата ще предизвика по-силен отзвук заради огромния поток от турски камиони, за които Гърция остава единствена връзка с континента.

 

Информациите за развалени турски стоки и драстично падане на цените на турските плодове, зеленчуци и цветя растат лавинообразно с всеки изминал ден.

 

В същото време колоната от тирове на българо-турската граница вече е 11 км и стигна до Свиленград. Блокадата от малките превозвачески фирми е заради непризнаването на разрешителните за еднократни превози от турска страна от началото на февруари. Ситуацията на Капитан Андреево е напечена, хората са изнервени. Шофьори направиха декларация до транспортното министерство с искане да бъде отнет лицензът за превози на собственика на пещерската фирма, чиито камиони преди денонощие провокираха протестиращите и камионите навлязоха на самия граничен плац в опит да пробият блокадата. "Това е тероризъм, пробиват държавна граница. Караха на загасени фарове и с 50 км/ч при разрешени 20", гневяха се тираджии. При протестиращите в късния следобед пристигнаха депутати от "Атака", които искали да се запознаят със ситуацията на място. Шофьорите обаче настръхнаха и започнаха да скандират протестът им да не се политизира. Българските превозвачи съобщиха, че през границата пеша при тях са дошли турски техни колеги, за да ги уведомят, че ако ситуацията не бъде решена до 16 часа в четвъртък, ще затворят подстъпите към България окончателно и няма да пропускат автобуси и леки автомобили, а само спешни коли. Българските превозвачи са дали уверение на турските си колеги, че ще са солидарни с тях и ще ги последват, като блокират напълно и от българска страна.

 

Имаме спогодба от 37 години

Остарялата правна рамка за взаимоотношенията между България и Турция е в основа на кризата с опашките от тирове по границата. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева в Народното събрание, където тя запозна депутатите със ситуацията на българо-турската граница. Бобева припомни, че в автомобилния транспорт двустранните отношения са регламентирани от спогодба, подписана преди 37 години - през 1977 г. Вицепремиерът се яви в парламента по настояване на парламентарната група на ГЕРБ, която поиска да бъде изслушан транспортният министър Данаил Папазов, който обаче е в командировка в чужбина.

 

Спират да си плащат осигуровките

Дайте на съседите повече разрешителни, зоват наши превозвачи

Собствениците на малките превозвачески фирми, които държат блокадата при пункта "Капитан Андреево", се заканиха, че ако няма решение на проблема с разрешителните веднага, няма да платят осигуровките си за февруари. "Само за този месец за мен и тримата шофьори фирмата трябва да даде 1200 лева, а на практика не е работила от началото на месеца", оплака се Иванка Михайлова, управител на превозваческа фирма от Пазарджик с 3 камиона. Няма да плащаме осигуровките, тъй като държавата не реагира за решаване на проблема, казват превозвачите. Те са категорични, че ако е необходимо, България трябва да даде исканите разрешителни от турска страна, за да се отпуши блокадата и да се възстанови движението през "Капитан Андреево"-"Капъкуле" и "Лесово"-"Хамзабейли". Според повечето от българските шофьори нормално е турците да искат по-голям брой разрешителни, тъй като тяхната икономика е в пъти по-мощна и съответно превозите им са повече. Хората са категорични, че не може да се чака още 10 дни до срещата на 21 февруари в Анкара. Харманлийски малки фирми споделиха, че ако до дни проблемът не се разреши, ще фалират. Загубите от един камион, който не се движи, дневно са около 70-80 евро. Отделно се плащат и неустойки за ненавременно доставената пратка.

 

 

Блокадата оставя 3000 души на улицата

Фабрики спират работа, защото не получават суровини

 

Без препитание ще останат 3000 семейства в Бургаско и Благоевградско, ако проблемът с блокадата на българо-турската граница не бъде разрешен до 24 часа. Това предупреждават от турския холдинг "Куш груп". Има реална опасност фабриките на дружеството и дъщерните фирми да спрат работа, твърдят от холдинга. Това ще доведе до съкращаване на 3000 души от работните им места в текстилните фабрики в регионите на Бургас и Благоевград. "Куш груп" осъществява превоз на продукцията си със собствен транспорт с еднократни разрешителни, които бяха обявени за невалидни.

 

Компанията е поставена в безпрецедентна ситуация да блокира цялото си производство, заявява Неждет Куш в открито писмо до медиите. Притиснати сме от форсмажорни обстоятелства и независещи от нас причини в една изключително сложна, необяснима и фрапираща ситуация, твърди той. "Куш груп" не развива транспортен бизнес, а осъществява превоз на продукцията си със собствен транспорт. Поради този факт имаме статут на дребен превозвач и работим с еднократни разрешителни, които вече са невалидни. На практика това блокира експортната и импортна дейност на компанията, която е пряко свързана с основната, твърдят от компанията.
От две седмици нашите камиони стоят блокирани от двете страни на българо-турската граница. Тези, които не могат да влязат в България, са пълни със суровина за фабриките ни. Наличните количества са изчерпани и производствата на практика всеки момент ще спрат. Други камиони, които чакат за износ, са пълни с готова продукция, която имаме ангажимент да доставим на нашите контрагенти. Поради независещи от нас причини не можем да изпълним договорните си задължения, се казва в изявление на компанията "Куш груп". Оттам твърдят, че заедно с останалите пет дъщерни фирми имат сключени договори за износ в 37 страни със световноизвестни компании. Невъзможността да изпълним поетите ангажименти ще доведе не само до огромни неустойки, но и до едностранно анулиране на договорите. На практика това означава тотална загуба на пазари и изкуствено унищожаване на целия бизнес, твърдят от "Куш груп".
Най-големият удар ще бъде оставянето без препитание на 3000 български семейства.

 

Взехме решение да обявим надвисналата заплаха, защото "Куш груп" е сериозна компания с изграден авторитет, която винаги е подхождала с голяма отговорност към своите работници и бизнес партньорите си, твърдят от турската компания и настояват българското правителство да предприеме спешни мерки за отварянето на границата.

 

Палят свещи за пътя през Кулата

Превозвачи, туристи и бизнесмени се молят да няма блокада и на българо-гръцката граница. Те предпочитат да удължат пътя си и да минат през Гърция, но да не висят с дни на браздата между нашата и турската страна. Гранични полицаи на ГКПП Илинден - Ексохи и Кулата - Промахон обясниха, че не само тирове, но и много автобуси и коли предпочитат по-сигурния и по-дълъг път през Гърция за и от Турция. "Все повече са турските граждани, които минават през нашия граничен пункт на път за Банско. Това важи и за нашите сънародници, които отиват на ваканция в Турция, но обикалят през Гърция заради кризата на българо-турската граница", казаха служители на ГКПП Илинден. Всички стискат палци гръцките фермери да не блокират браздата. "Дано не се случи, че ще остана без работа. Пътувам всяка седмица до Гърция и обратно. Нямам други курсове", казва тираджията от Благоевград Здравко Иванов. Той помни как три поредни години от 2009 до 2011 г., все през зимата, когато няма работа по полето, гръцките фермери блокират граничните пунктове. Най-страшно винаги беше на Кулата.

 

Чакаме до обяд отговор за среща

След среща с премиера Пламен Орешарски пътувам към Капитан Андреево. Това заяви за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Там ще се срещнем с протестиращите да чуем техните мнения, посочи той. Най-късно до утре (б.а. - четвъртък) на обяд очакваме отговор от турското Министерство на транспорта, морските въпроси и съобщенията на нашето предложение за по-ранна среща от вече определената за 21 февруари. Това е било заявено пред нашия посланик в Анкара Красимир Тулечки, обясни Гинев. В отговора трябва да бъде ясно заявено дали турските колеги ще приемат темите за разговор, които сме предложили, допълни той. Става дума за възстановяване валидността на еднократните разрешителни и нашето предложение за пълна либерализация на превозите между двете държави, обясни зам.-министърът.

 

Среща в Истанбул в четвъртък

За четвъртък в Истанбул е насрочена среща между нашата и турската асоциация, гарантиращи превозите с тир карнети - AEBTRI и UND. Тя беше договорена между шефовете им Георги Петърнейчев и Четин Нухоглу с цел да подпомогне работата на автомобилните администрации на двете държави. Инициатор на срещата е генералният секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт в Женева IRU Умберто де Прето. На нея не се очаква да бъде постигнато някакво решение, тъй като и двете асоциации не са упълномощени да водят официални преговори, уточниха от транспортното ни министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай