Неделя,

Ретро музей с предмети от соца отвори врати във Варна

От: Администратор -
Ретро музей с предмети от соца отвори врати във Варна
A
A
A

Символични предмети от времето на социализма връщат машината на времето в уникалния за страната ни и за Европа Ретро музей. Той отвори врати днес - 1 май, знакова дата за поколения българи, във Варна. Създател и собственик е бизнесменът Цветан Атанасов. "Експозицията е нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки", казва той.  Събирането на грандиозната колекция му отнема 10 години, много усилия и средства, информира "Дарик".

Изложбата е разположена на площ от четири декара във варненския Гранд мол. А предметите в нея ще накарат всеки по-възрастен да се върне назад в дните на своята младост, а на по-младите - да се запознаят по-отблизо с едни отминали времена. 

Най-голямата атракция в нея са превозните средства. До последния болт са реставрирани над 50 автомобила - от легендарния за поколения "Трабант", през "Москвич" и "Шкода 120Л", чак до соцлимузината "ГАЗ-13 Чайка", в която се е возил политическият елит на Политбюро. "Тогава са произведени 3200 броя, но са останали сега твърде малко. Автомобилът на Първия е имал технически проблем - загрявал е често и го е оставял на пътя и тогава са го прехвърляли на пилотния "Мерцедес". Но можем да се похвалим, че ремонтирахме двигателя и "Чайка"-та може да обиколи земното кълбо, без да закъса", каза Атанасов. След години в ретромузея ще има изложени и западни коли в изложбена зала с надпис "Социалистически мечти".

Атанасов мечтае за собствена сграда за соцмузея, като вече е предприел първи стъпки да я построи и открие. Купил е терен до Камчия, където след години се надява да прехвърли експозицията, която тепърва ще се разширява. „Това е репетиция за бъдещия Ретро музей", споделя той.

По думите му, експозицията е най-голямата в Европа, като интересът към нея е голям. Кметът на Сочи е поканил бизнесмена да направи подобен музей там, но засега това не влиза в плановете на Атанасов. А за да стане пътуваща соц-експозицията, ще бъдат необходими твърде много средства. Покана има и от Истанбул.

Много от експонатите са подарък от хора от цялата страна. Те са изпращали медали, значки, както и неотворени консерви копърка от онова време. Събирането на предмети от СОЦ-а продължава. Първият посетител, който влезе в музея и плати вход, беше дошъл чак от Шумен. "Чакам гости от Сърбия и Холандия, а на страницата във Facebook пишат хора от цял свят, каза Атанасов. 

Показани са и 15-на мотоциклети, сред които култовите "Симсон" и "Балкан", безброй радиа, телевизори, телефони, парфюми, детски играчки и всякакви други предмети, свързани с бита, развлеченията, културната и трудовата дейност от онзи период на историята ни, когато учениците правеха физзарядка, несемейните плащаха ергенски данък, а полицията беше милиция.

Атракция ще са и 25-те восъчни фигури на държавни ръководители, актьори и певци. Фигурите са в цял ръст и напомнят за Тодор Живков, Ленин, Брежнев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Невена Коканова и др.

Десетки хиляди са експонатите и артефакти, подредени сякаш от най-добрите куратори във витрини и зали. Най-младите посетители, които не са живяли през социализма, а и по-възрастните, които са забравили , истински се забавляваха на табелите с надписи от онова време: "Всеки кооператор-свиня, всеки комунист-две", „Във всяка къща-говедо", „Да не остане неодрусана слива в нашето село", "Обслужването на клиенти по съветски метод:с нетърпеливите–търпение, с притеснителните–учтиво, за грубите–МВР".

На разположение на посетителите в Ретро музея е и магазин за сувенири. Той очаква посетители всеки ден от 10 сутринта до 10 вечерта. "Това ще бъде една от най-големите атракции на Варна и привлекателна спирка в туристическите маршрути на града", каза на откриването кметът Иван Портних.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички