Ретро музей с предмети от соца отвори врати във Варна

Снимки: БГНЕС

Ретро музей с предмети от соца отвори врати във Варна | StandartNews.com

Символични предмети от времето на социализма връщат машината на времето в уникалния за страната ни и за Европа Ретро музей. Той отвори врати днес - 1 май, знакова дата за поколения българи, във Варна. Създател и собственик е бизнесменът Цветан Атанасов. "Експозицията е нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки", казва той.  Събирането на грандиозната колекция му отнема 10 години, много усилия и средства, информира "Дарик".

Изложбата е разположена на площ от четири декара във варненския Гранд мол. А предметите в нея ще накарат всеки по-възрастен да се върне назад в дните на своята младост, а на по-младите - да се запознаят по-отблизо с едни отминали времена. 

Най-голямата атракция в нея са превозните средства. До последния болт са реставрирани над 50 автомобила - от легендарния за поколения "Трабант", през "Москвич" и "Шкода 120Л", чак до соцлимузината "ГАЗ-13 Чайка", в която се е возил политическият елит на Политбюро. "Тогава са произведени 3200 броя, но са останали сега твърде малко. Автомобилът на Първия е имал технически проблем - загрявал е често и го е оставял на пътя и тогава са го прехвърляли на пилотния "Мерцедес". Но можем да се похвалим, че ремонтирахме двигателя и "Чайка"-та може да обиколи земното кълбо, без да закъса", каза Атанасов. След години в ретромузея ще има изложени и западни коли в изложбена зала с надпис "Социалистически мечти".

Атанасов мечтае за собствена сграда за соцмузея, като вече е предприел първи стъпки да я построи и открие. Купил е терен до Камчия, където след години се надява да прехвърли експозицията, която тепърва ще се разширява. „Това е репетиция за бъдещия Ретро музей", споделя той.

По думите му, експозицията е най-голямата в Европа, като интересът към нея е голям. Кметът на Сочи е поканил бизнесмена да направи подобен музей там, но засега това не влиза в плановете на Атанасов. А за да стане пътуваща соц-експозицията, ще бъдат необходими твърде много средства. Покана има и от Истанбул.

Много от експонатите са подарък от хора от цялата страна. Те са изпращали медали, значки, както и неотворени консерви копърка от онова време. Събирането на предмети от СОЦ-а продължава. Първият посетител, който влезе в музея и плати вход, беше дошъл чак от Шумен. "Чакам гости от Сърбия и Холандия, а на страницата във Facebook пишат хора от цял свят, каза Атанасов. 

Показани са и 15-на мотоциклети, сред които култовите "Симсон" и "Балкан", безброй радиа, телевизори, телефони, парфюми, детски играчки и всякакви други предмети, свързани с бита, развлеченията, културната и трудовата дейност от онзи период на историята ни, когато учениците правеха физзарядка, несемейните плащаха ергенски данък, а полицията беше милиция.

Атракция ще са и 25-те восъчни фигури на държавни ръководители, актьори и певци. Фигурите са в цял ръст и напомнят за Тодор Живков, Ленин, Брежнев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Невена Коканова и др.

Десетки хиляди са експонатите и артефакти, подредени сякаш от най-добрите куратори във витрини и зали. Най-младите посетители, които не са живяли през социализма, а и по-възрастните, които са забравили , истински се забавляваха на табелите с надписи от онова време: "Всеки кооператор-свиня, всеки комунист-две", „Във всяка къща-говедо", „Да не остане неодрусана слива в нашето село", "Обслужването на клиенти по съветски метод:с нетърпеливите–търпение, с притеснителните–учтиво, за грубите–МВР".

На разположение на посетителите в Ретро музея е и магазин за сувенири. Той очаква посетители всеки ден от 10 сутринта до 10 вечерта. "Това ще бъде една от най-големите атракции на Варна и привлекателна спирка в туристическите маршрути на града", каза на откриването кметът Иван Портних.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай