Ресторанти сменят марковите магазини по улиците

Не купуваме обувки, но пием кафе в мола

Ресторанти сменят марковите магазини по улиците  | StandartNews.com

София. Българите се лишават от обувки, козметика и парфюми, но не пропускат да излязат на кафе в моловете. Това показват наблюдения на начина, по който се развиват различните обекти в търговските центрове. Парфюмерийните, козметичните и магазините за обувки се справят по-трудно. За сметка на това пък кафенетата и ресторантите за бързо хранене в моловете бележат добър ръст в печалбите. "Добре се справят и марките, които предлагат облекло". Това коментира Михаела Лашова от консултантската компания "Фортън" пред "Стандарт".

Заради големия поток от хора много кафенета и магазини се местят от търговските улици в моловете, обясни Росен Генев, експерт търговски площи в компанията. Пешеходните улици пък вече не са толкова привлекателни за модните марки и на тяхно място се настаняват отново кафенета и ресторантчета.

На "Солунска" по-скъпо отколкото по "Витошка"

Наемите на магазини са спрели да падат. Те са се стабилизирали на нива от около 40 евро на квадрат на главната търговска улица в София - бул. "Витоша". Между 40 и 50% по-скъпо обаче е да се наеме бутик на други основни търговски улици в столицата като "Солунска" и "Леге", каза Росен Генев от консултантската компания "Фортън". Според него това е тенденция и в останалите европейски столици. На централната улица се настаняват модните марки в средния ценови сегмент, а на периферните преки са бутиците, което вдига и наема на площите в по-малките пресечки. Все още не е ясно как ще се развият наемите на търговската улица в Плевен, след като на 12 април догодина там бъде открит първият за Северна България мол, коментираха експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай