Разкопките в Мисионис тръгнаха със 70 бона

Разкопките в Мисионис тръгнаха със 70 бона | StandartNews.com

Археолози продължават да работят по острови и старите столици

Търговище. Мащабните разкопки на античния Мисионис започнаха със 70 000 лева. Държавата и община Търговище дадоха по 30 бона, а спонсор осигури останалите 10 за проучванията на т. нар. Северен Перперикон. Разкопките ще се ръководят от проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев - уредник в Исторически музей-Търговище. В следващите три месеца под тяхно ръководство на Мисионис ще работят около 30 души.

Древният град е бил създаден в залеза на римската империя през IV-V век. И той, и Перперикон са били построени на труднодостъпни планински места заради зачестилите варварски нападения. В Мисионис са разкрити цели квартали, каменни сгради, три огромни църкви, както и водохранилище. През Средновековието градът е носил името Косово и е пазел подстъпите на столицата Търновград. Мисионис е споменат като голямо тържище през XII в. от видния арабски географ Ал-Идриси. Явно търговията и занаятчийството в Търговищкия край са били основен поминък още преди хилядолетие, казват учените.

Освен край Търговище, археолози започват да работят и по други големи обекти. Както "Стандарт" вече писа, държавата отпуска 2,3 млн. лв. за разкопки и реставрация. Новината бе обявена от зам.-министър Велислава Кръстева по време на организирана от "Стандарт" дискусия за "Чудесата на България".

"Очакваме всеки момент да подпишем договорите. Може би още в сряда ще ги изпратят. Имаше някои панически изказвания за провален сезон, но това не е вярно", обясни шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. По думите му проф. Николай Овчаров получава за разкопки 60 000 лв., а другите археолози - по 25-30 000 лв. Така учените ще работят на 95 обекта, сред които Плиска, Преслав, Трапезица, Св. 40 мъченици, островите Св. Иван и Св. Кирик. Проф. Димитров уточни, че археолозите ще могат да получат финансирането до края на другата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай