Понеделник,

Разгадаха мистерията на каменни рисунки в Стоунхендж

От: Стандарт -
1635
Разгадаха мистерията на каменни рисунки в Стоунхендж
A
A
A

Мистериозните рисунки, открити върху камъни в района на Стоунхендж, се оказаха всъщност напълно обмислена композиция, създадена през епохата на неолита. По този начин художникът се опитал да изобрази това, което вижда наоколо, съобщава Mail Online, цитиран от Блиц.

Експерти от Wessex Archaeology са извършили задълбочен анализ на художествени елементи, създадени преди много векове. С тяхна помощ древният майстор проектирал мемориалните камъни, които се намират в Стоунхендж. Струва си да се отбележи, че тези плочи се считат за най-ярките примери за праисторически гравюри, които могат да се намерят във Великобритания.

По време на изследването учените са използвали неинвазивна технология за визуализация, която трансформира различни видове отражения. Поради това беше установено, че геометричните шарки, присъстващи върху плочите, всъщност не са просто сложна композиция. Художникът предварително е изчислил всеки детайл и се опитал да предаде в рисунката възможно най-добре всичко, което го заобикаля.

Експертите твърдят, че съвременните технологии, които днес се използват активно за изучаване на Стоунхендж, могат да помогнат да се разбере как са мислили хората, живели в периода на неолита. Направеното изследване ще даде информация за това какво е било важно за тях. Освен това експертите очакват скоро да установят какъв стил е преобладавал в изкуството по това време.

Древните камъни с рисунки в Стоунхендж са открити от учени през 1968-2017 г. Разстоянието между тях е около пет километра. Повечето от камъните са открити през 1968 г., когато била разширена магистрала A303.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com