Раздават 16 000 тона хранителни помощи в страната

Раздават 16 000 тона хранителни помощи в страната | StandartNews.com

София. В страната ни ще бъдат раздадени 16 000 тона хранителни продукти. Те са предоставени от програма "Благотворителност" на ЕС и до дни ще достигнат до най-бедните хора в страната. България усвоява милиони евро от програмата за шеста поредна година.

Проучванията показват, че се увеличава броят на хората в нужда. Тази година той достига до 330 000 души.

Пенсионери, социално слаби семейства, ветерани от войните, ще получат пакетите с хранителни помощи. Всеки един съдържа основни продукти като ориз, брашно, захар, но освен тях хората ще получат и други неща като вафли, например. Най-предпочитаните за получаване от хората храни са олиото и захарта.

Тази година само кафето не е включено в списъка, а заради провалена обществена поръчка хората няма да получат и спагети и така близо 400 000 лева ще останат неусвоени.

„Причината е прозаична - при провеждане на обществената поръчка, спечелилият кандидат, както и втория след него, в последствие се отказаха, но това е продуктът с най-ниска стойност като пари и като количество". Това заяви пред бТВ изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Васил Грудев.

Пунктовете на БЧК вече са снабдени с храните, но в някои части на страната кампанията по раздаване ще започне по различно време. И тази година доброволци от организацията ще помагат на по-възрастните с пренасянето на пакетите до домовете им. 

„В понеделник ще отворят врати и ще започнат да раздават 201 пункта и поетапно от следващия ден всички ще бъдат разкрити, в зависимост от това кога ще бъдат осигурени 10-те хранителни продукта, които ще се раздават тази година", обясни Василка Каменова от БЧК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай