Ранобудни студенти блокираха улици

Окупираха аула и в УНСС, професори ги молят да скандират навън

Ранобудни студенти блокираха улици | StandartNews.com

София. Блокада на булеварди и улици спретнаха ранобудни студенти във вторник. Около 30 младежи от Нов български университет спряха движението на Околовръстното шосе в София. Блокадата стана на пресечката с ул. "Монтевидео", където се намира частният ВУЗ. Акцията им бе част от флашмоба, който обхваща вече няколко университета в столицата и страната. Тя започна малко преди 12 часа и продължи 10 минути, причинявайки задръстване и недоволство на граждани по натоварения път. Освен блокада на пътя, групата студенти раздаваха и листовки с целите на протеста на шофьорите. В крайна сметка малко след 12 ч. студентите минаха встрани, пуснаха трафика и решиха да изразят протеста си, като пресичат групово Околовръстното само когато пешеходният светофар свети зелено.

Късно вечерта друга група студенти блокираха движението на кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител. Част от младежите тръгнаха от двора на СУ "Св. Климент Охридски" и се присъединиха към традиционното протестното шествие, което бе блокирало кръстовището. По пътя към кръстовището студентите държаха лозунг с надпис: "Липса на морал, обществото пред провал". В района имаше и засилено полицейско присъствие.

По-рано през деня пък студенти от Университета по национално и световно стопанство (УНСС) се присъединиха към колегите си от СУ. Те започнаха окупацията от залата, в която депутатът от БСП и зам.-председател на икономическата комисия Румен Гечев трябваше да има лекция. Самият Гечев не се появи в университета, а на вратата на аудиторията имаше залепена бележка, според която лекцията се отлага поради негови ангажименти в парламента, където имаше извънредно заседание. Малко преди 13 ч повече от сто студенти влязоха в зала 4026 и прекъснаха лекцията по човешки ресурси на проф. Атанас Казаков, които заяви, че подкрепя позицията на младежите, но не смята, че университетите са мястото за нейното изявяване. Студентският съвет също се разграничи от окупацията, като председателят му Антоан Шотаров заяви, че младите трябва да отстояват позицията си, но не за сметка на останалите си колеги. Ректорът проф. Стати Стаев заяви, че университетът е място за обучение и правене на наука, не на политика.

Медицинският с референдум

Студентите в Медицинския университет ще гласуват на референдум дали да започнат окупация на учебното заведение. Това става ясно от съобщение на Студентския съвет към ВУЗ-а. Според ректора проф. Ваньо Митев обаче допитването ще е само по въпроса подкрепят ли окупацията. Въпросът е формулиран "За или против окупациите сте като форма на протест?" и не става ясно дали от него ще има последици за Медицинския, който е пръснат в няколко сгради.

Референдумът ще е в сряда и четвъртък. Всеки студент, който иска да гласува, трябва да представи студентска книжка или друг документ, за да докаже, че учи във висшето училище. Бюлетините ще бъдат преброени публично в петък, като студентите канят и медиите.

Шест факултета с удължен семестър

Най-вероятно шест факултета ще се окажат с удължен семестър, ако окупацията в Алма матер продължи. Това са специалностите, разположени в Ректората - филологиите, Юридическият, Историческият, Геолого-географският факултет и Педагогическият.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев най-вероятно ще свика Общо събрание, което е върховният ръководен орган на ВУЗ-а, за да излезе от патовата ситуация. Вчера обаче от ръководството бяха категорични, че няма да викат полиция в сградата, което е единственият начин протестиращите да бъдат изведени от нея.

И Богословският факултет ги подкрепи

Студентите от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" подкрепиха протестиращите си колеги в Ректората. С декларация теолозите призоваха всички християни да излязат от затворените бетонни пространства "срещу това, което олицетворява в днешно време злото - МС, НС, Конституционния съд и всички институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността". Те предлагат протестът да бъде изнесен на улицата. Защото окупацията е ход само с временно въздействие.

Студентският съвет на Русенския университет обяви в декларация, че ВУЗ-ът не е място за политически протест. "Такова окупиране би довело и до прекъсване на учебната дейност, за която сме дошли тук", обявяват младите. Академичният съвет на Русенския университет подкрепи позицията на Съвета на ректорите за окупацията във ВУЗ-ове. Те възразяват срещу всякакви опити университетите да бъдат използвани като територия за политически искания и действия.

Университетите са надпартийни

Анелия Клисарова, министър на образованието

"Вече заявих, че всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция. Нека обаче да помислят правилно ли е това да е в университета. Всеки може да изрази гражданската си позиция, но нека да излезе на площада и там, където се събират тези хора, защото има и много млади, които имат друга гражданска позиция - трябва да уважим и тяхната. Това е демокрацията и още университетът е надполитичен. Така не бива образованието да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме добро образование. Аз съм казвала на всички студенти, че съм отворена, и то не само сега, защото има протест, а по всяко време да дискутираме по всички проблеми."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай