Ректори: Оставете университетът да бъде храм на науката

Студентите и ректорите да работят заедно в интерес на българското образование, искат ректорите

Ректори: Оставете университетът да бъде храм на науката | StandartNews.com

София. „Оставете университетът да бъде храм на науката". Това призоваха проф. Ваньо Митев – председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицинския университет в София и проф. Стати Статев – ректор на УНСС и зам.-председател на Съвета, които коментираха поредния ден на студентската окупация в страната в ефира на Тв 7.

Единственият проблем в протеста на студентите е мястото, на което се провежда, категорични са двамата ректори. 

Вчерашната среща на Съвета е била по друг повод, а именно бюджета за университетите за предстоящата 2014 г. , обясни проф. Митев в сутрешния блок на телевизията. Той уточни, че няма да има български ВУЗ, който да не получи повече пари за следващата година.

Професор Митев каза още, че в исканията на „Ранобудните студенти" не фигурират едни от най-важните проблеми в образованието, за които Съветът на ректорите се бори от години. Той каза още, че студентите имат „хаос" в своите искания и те не са съобразени с реалността и закона.

"Формата на това бунтарство не бива да пречи на другите, да пречи ние да си изпълняваме основната функция", посочи от своя страна проф. Статев. Той напомни, че университетът е храм на науката и не трябва да се осквернява с такива действия. "Казваме на младите хора нещо много простичко – това не е работеща схема", каза още ректорът на УНСС.

„Няма данни за пряка политическа намеса и влияние върху студентските протести", каза проф. Стати Статев. И уточни, че такава демокрация няма никъде по света. „ Демокрация, в която, ти, упражнявайки своите права, да отнемаш правата на другите. Това е член 57, ал. 2 в Конституцията", продължи той.

Студентите и ректорите трябва да работят заедно заради интереса на българското образование, уточниха ректорите и добавиха, че за момента това не се случва.

Стандарт Нюз припомня, че окупацията на СУ "Св. Климент Охридски" продължава седми пореден ден. Днес студентите от УНСС обявиха, че ще блокират входа на университета в знак на съпричастност към своите колеги, които вече протестират в столицата и страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай