Четвърти протест в подкрепа на студентите

Студентите блокираха кръстовището пред СУ

Четвърти протест в подкрепа на студентите | StandartNews.com

София. Кръстовището пред Ректората на Софийския университет е блокирано от протестиращи. Спряно е движението по бул. "Цар Освободител" от ул. "Раковски" до бул. "Васил Левски".

Част от студентите тръгнаха от двора на СУ „Св. Климент Охридски" и се присъединиха към протестното шествие, което е блокирало кръстовището. По пътя към кръстовището студентите държаха голям лозунг който гласи „Липса на морал, обществото пред провал".

Една част от шествието се е насочило към сградата на Народното събрание.

Студентите обърнаха гръб на Народното събрание в знак на протест, предаде Фокус. По-голямата част от тях застанаха с гръб към сградата на Народното събрание и запазиха символично мълчание. Те заявиха, че са обърнали гръб на сградата, защото за тях тя не е Народно събрание.

Протестиращите срещу правителството блокираха и кръстовището на бул. „Васил Левски", бул. „Патриарх Евтимий" и ул. „Граф Игнатиев".

Преди това шествието премина и покрай УАСГ. Няколко трамвая са блокирани, както и кръстовището на улиците "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

Около 500 са били протестиращите в центъра на София към 19.30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 21.00 протестиращите отново се върнаха при Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски". Блокирано е кръстовището на бул. „Цар Освободител" и бул. „Васил Левски". Някои от участниците в протеста са застанали на стълбите на входа на университета.

Представител на протестиращите студенти заяви, че утре в 16.30 часа в зала 272 на СУ „Св. Климент Охридски" очаква да дойдат представители и на други университети, които ги подкрепят, за да обсъдят ситуацията в страната и да излязат с обща позиция. Протестиращите в столицата се отправиха по посока Министерски съвет, а отделна част се насочи към НАТФИЗ.

Протестиращите скандират „оставка", свирят на свирки, развяват български знамена. В района има засилено полицейско присъствие. Студенти от УНСС обявиха, че днес е била окупирана зала в университета, която се намира точно срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава вече седми ден, като и днес е неучебен ден за лекциите и упражненията в Ректората. Очаква се тази вечер Студентският съвет на Софийския университет отново да има заседание, на което да уточни позицията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай