„Прозрачност без граници” е получила 144 сигнала до 14 часа

„Прозрачност без граници” е получила 144 сигнала до 14 часа | StandartNews.com

София. Наблюдатели и граждани са подали 144 сигнала в „Прозрачност без граници". Това сочат данните на асоциацията до 14 часа. От там обявиха, че продължават проблемите с регистрации на представителите на политически партии като наблюдатели и застъпници. Такива има в Сливен и София. Представители на партии масово не носят обозначителни баджове, сочи статистиката. Такива нередности са регистрирани в Перник и Кърджали.

„Прави впечатление увеличаване дела на сигналите за контролиран вот", пишат от „Прозрачност без граници". В първата част на деня организационните нарушения заемат около 67%, а контролираният вот – 15%. Към 14 часа делът на сигналите за контролиран вот достига 21%. Организационните нарушения пък съставляват 57%.

Във Вълчи дол и Варненско има сигнали, че кметски наместник присъства в избирателната секция, без да притежава регистрация.

От „Прозрачност без граници" съобщават още, че избирателите сигнализират за опити за въздействие върху тях. Сигналите са за „провеждане на инструктаж от страна на кмета и секретаря на кметството за кого да се гласува", сочи асоциацията. Такива нередности има в Кърджали. В Кюстендил застъпници придружавали избиратели до СИК. Те провеждали инструктаж в двора на училище в града.

Данните на асоциацията сочат още, че в Плевенско са гласували близо половината от над 900 избиратели - само за два часа. В района са подали сигнали и за това, че едно и също МПС е било в близост до избирателни секции и от него са водени агитации.

Незаконна агитация в изборния ден не лиспва - от директна реклама с тениски на конкретни партии ( в с. Радовене, Враца), до агитация с рекламни автомобили на партии и раздаване на специални скреч карти с информация за кого да се гласува (в Русе), сочат данните.

В Кюстендил, Сандански, Левски също има сигнали за купуване на гласове. За нарушаване тайната на вота сигнализират от София и Велико Търново. От Стара Загора и Хасково са алармирали, че се извършва предварително отделяне и подпечатване на бюлетините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай