Протести в страната заради спрените влакове на БДЖ

Протести в страната заради спрените влакове на БДЖ | StandartNews.com

София. Граждани и железничари от различни населени места в страната започнаха протести заради спирането на десетки влакове от БДЖ. Пътници, ползващи услугите на българските железници се оплакват, че ще бъде откъсната връзката до по-трудно населените места, а по някои линии ще има хора над капацитета на вагоните.

Жителите на Карлово са блокирали за кратко ЖП линията тази сутрин. Това съобщи Любомир Милков от синдиката на БДЖ пред „Фокус". Около 09, 30 часа група от хора е направила демонстрация на жп линията. Тогава минават бързите влакове от Бургас за София и тези в обратната посока.

Близо 300 души, ползващи влака от гара Стамболийски в посока Пловдив, са пътували при нечовешки условия във влака от Септември, каза още Милков. Това са били пътниците от композицията, която идва от Пещера, тъй като нейният маршрут е съкратен до гара Стамболийски, изтъкна той.

„Навсякъде се правят подписки. В момента от Пловдивска област има събрани не по-малко от 3500 подписа срещу това решение да се спират влакове. За 17 януари се подготвя протест във всички засегнати общини. Протестът е съвместен на граждани и синдикати", каза още Милков.

Служители на железницата в Габрово, граждани и синдикати символично погребаха БДЖ, съобщи БТВ. И уточни, че градът е сред най-ощетените от спирането на първите 38 влака.

По линията Русе – Стара Загора пък са спрени 6 влака от днес. Други десет вече не се движат между Царева ливада и Габрово. Северна и Южна България остават без ЖП връзка помежду си след 15 следобед.

Балканската линия на БДЖ е единствен транспорт до градовете за хората от малките населени места в Габровско.

Протестиращите в Русе събраха над 2000 подписа срещу спирането на влакове. Подписката върви както на касите на БДЖ в града, така и на гишето за информация, съобщава БГНЕС.

Русе губи връзка с влаковете от Горна Оряховица в посока Стара Загора и от Царева ливада за Габрово, които вече са спрени. От друга страна предстоящото спиране на Русе-Варна и следобедният от Варна за Русе от първи февруари, ще създаде проблеми на много русенци, ползващи линията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай