Спират 38 влака от днес, готвят се протести

Спират 38 влака от днес, готвят се протести | StandartNews.com

Горна Оряховица. 38 пътнически влака на БДЖ от днес са спрени от движение, а други 10 се движат със съкратен маршрут. Причината за съкращението е намалената годишна държавна субсидия за превозвача, както и недостигът на локомотиви и мотриси. Планира се спирането на още 90 влака от началото на февруари. 

Жители на малки селища, които ежедневно пътуват с влак до работните си места, изразиха недоволство и притеснение за това как ще се придвижват. В различни райони на страната са организирани подписки срещу промяната в разписанието на БДЖ.

Най-много спрени влакове има по направленията Карлово, Габрово, Враца и Горна Оряховица. За днес е обявен протест в Карлово и Асеновград, а на 17 януари ще протестират в Горна Оряховица. Железничарите също предупредиха, че е възможно да обявят национална стачка.

По думите на транспортния министър Ивайло Московски съкращенията ще обхванат над 100 влака и над 1000 служители на железниците. От БДЖ са категорични, че без намаляване на влаковете не може, защото няма пари. 

Отменят се слабо натоварени влакове по второстепенни линии, мотивираха се от "Холдинг БДЖ". 10 от тях обслужват 17-километровото разстояние между Габрово и Царева ливада. 4 са спрените влакове между Г. Оряховица и Плачковци, 4 - между София и Карлово. С 3 ще са по-малко влаковете между гарите Карлово и Тулово, а с по 2 - между Видин и Мездра, Лом и Брусарци, Монтана и Бойчиновци, Ст. Загора и Сливен, Ст. Загора и Г. Оряховица.

По един са спрените влакове по направленията Враца-Плевен, Сливен-Димитровград север, Бяла-Ст. Загора, Пловдив-Зимница, Златица-Карлово, Мездра-Враца, Г. Оряховица-Бяла. Тези 38 влака са 6,2% от всичките 613 композиции, заложени в разписанието на БДЖ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай