Протести и забрани разкъсват Ректората

Новите окупатори предизвикаха протести "за" и "против" действията им

Протести и забрани разкъсват Ректората | StandartNews.com

София. Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев издаде заповед за забрана достъпа и пребиваването в Ректората, съобщиха от пресцентъра на университета. Действията му са продиктувани от повторната окупация на СУ, която започна на 24 януари и трае вече трети ден.

Изключение, според заповедта, правят само охраната на Университета и изрично упълномощени от ректора лица.

Рано днес преподаватели от Алма Матер поставиха ултиматум на "новите окупатори" да напуснат сградата до два часа, който изтекоха в 16 часа. До момента обаче Ректоратът е блокиран, а наоколо са се събрали два протеста, единият "за" окупацията, а другият "против".

Двете групи си разменят словесни атаки. Едните носят плакат, на който на български и на английски език пише „Освободете Софийския университет" и скандират „Освободете университета". Подкрепящите окупацията пък скандират „Оставка".

По-рано днес ректорът проф. Иван Илчев подаде в прокуратурата жалба за действията на студентите. Тя може да даде основание на полицията да се намеси, въпреки университетската автономия.

Тази сутрин полицаи се опитаха да влязат в двора на Ректората, като използват отварянето на една от вратите, за да бъде пуснат представител на окупаторите. Портата обаче бе затворена за служителите на реда.

Около 14 часа днес пред Алма Матер дойдоха лидерите на "Реформаторския блок" Радан Кънев (ДСБ), Божидар Лукарски (СДС) и Найден Зеленегорски (България на гражданите). Кънев призова полицията да не нарушава автономията на СУ и да не използва силови действия.

По думите му органите реда трябва да премислят много добре действията си, преди да решат да влизат в сградата на СУ. Кънев пристигна по покана на новите окупатори, които вчера призоваха, политическата опизиция да ги подкрепи.

Малко по-късно стана ясно, че Реформаторите са отправили покана за обща среща утре на организации, ангажирани с протестните действия срещу кабинета Орешарски. Тя е адресирана до протестиращите студенти, участници в окупацията, Ранобудните студенти, Протестна мрежа, подкрепящите протеста преподаватели, "Зелените" и партия "Синьо Единство".

ГЕРБ пък обмисля общ опозиционен протестен митинг и подкрепя справедливите искания на студентите, обяви на пресконференция зам.-председателят на ПГ на партията Димитър Главчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай