Протест на журналисти пред МВР за Генка Шикерова

Протест на журналисти пред МВР за Генка Шикерова | StandartNews.com

София. Журналисти и граждани, съпричастни с палежа на автомобила на журналистката Генка Шикерова, се събират пред сградата на МВР в знак на протест. Едни от най-известните лица в журналистиката настояват за разговор с вътрешния министър Цветли Йовчев.

Малко след като представителите на медиите се събраха, Йовчев съобщи, че 10-има журналисти могат да влязат в сградата, за да изслуша исканията им. Гилията обаче не определи свои 10-ма представители и призова министъра да говори пред всички. Той от своя срана отказа да слезе при протестиращите, заради присъствието на няколко журналисти, които са настоявали за оставката му.

"Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!", гласи името на група в социалната мрежа Facebook, където хората се организираха срещу натиска върху свободата на словото.

"Да изразим солидарност с журналиста Генка Шикерова, срещу която бе извършено второ посегателство", припомнят организаторите с призив за разкриване на извършителя на деянието.

"Всички заедно - журналисти от различни медии и граждани, да покажем, че няма да търпим натиска на свободата на словото да продължава по толкова брутален начин и това да не предизвиква никаква реакция от страна на държавните институции", продължава призивът.

Гилдията на журналистите се събира и в Пловдив половин час по-късно пред областната дирекция на МВР.

Автомобилът на журналистката бТВ Генка Шикерова беше запален във вторник през нощта като това е втори палеж на кола на Шикерова.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви вчера, че лично ще се заеме с палежите на коли на журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай