Цацаров строява ченгета за Генка

Колеги и граждани бранят свободното слово на демонстрация пред МВР

Цацаров строява ченгета за Генка | StandartNews.com

Служебната "Шкода Октавия" на журналиста и водещ на сутрешния блок на Би Ти Ви Генка Шикерова беше запалена във вторник през нощта. Автомобилът е станал на въглен за минути. Виновниците засега са неизвестни. За втори път подпалвач посяга на кола на Генка, паркирана пред дома й в столичния кв. "Гео Милев". През септември 2013 г. пежото й пламна, но разследването по случая бе прекратено. Второто посегателство срещу Шикерова предизвика широк обществен отзвук, като в знак на съпричастност и с настояване да бъде спрян натискът срещу свободата на словото, се обединиха голяма част от медиите в България, правозащитни организации и партии.

Главният прокурор Сотир Цацаров се захваща лично с палежите на коли на журналисти, заяви самият той преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера. "Неприятно е, че МВР и прокуратурата се явяват само регистратори на подобен тип престъпления", коментира обвинител номер 1 и допълни, че ако ще се продължава така, "в тая страна за тая цел има Национален статистически институт".

"С една дума - очаквам МВР, и по-специално Столичната дирекция, да си свършат работата", каза Цацаров. Като коментира, че е крайно време да се събудим, защото спящи прокурори и спящи шефове на областни дирекции водят до това да сме регистратори на престъпленията.

Вчера Цацаров възложи на заместниците си да съберат на среща във Върховната касационна прокуратура (ВКП) всички от състава на МВР и прокуратурата, работили по делата за палежите на автомобилите. На срещата в обвинението трябваше да стане ясно кой какви действия е извършил по различните разследвания, дали е направил всичко необходимо, дали има един и същи почерк в извършването и т.н. По време на срещата е било анализирано спряното разследване на първия палеж на кола на Генка Шикерова от миналия септември.

Възможно е то да бъде възобновено, коментира главният прокурор. Ще се провери и има ли връзка между двата случая и атаките срещу други журналисти. Сред разследванията, които ще се гледат под лупа, е и това за посегателството срещу колата на Сашо Диков, която беше взривена през 2011-а.

Все още няма заподозрени за опожарената шкода на Генка Шикерова, казаха от полицията. Разпитват се голям кръг от хора, включително и колеги на журналистката. Иззети са записите на няколко бензиностанции. Проверени са и хора, наливали бензин в туби, но не е задържан нито един, който би могъл да бъде заподозрян като причинител на пожара на тв водещата. "Основната версия е, че посегателството е свързано с работата й като журналист", заяви веднага след случая директорът на СДВР Ивайло Спиридонов. Шикерова е автор на разследвания за спорни строежи по Черноморието. През септември, 2-3 дни преди да бъде запалена личната й кола, е имало протест на природозащитници. Сега, преди 3-4 дни, пак имаше бунтове срещу спорни строежи, подреждат пъзела полицаи.
Колегите и шефовете на Шикерова в bTV пък са притеснени, че емоциите покрай палежа могат да навредят на бременността. ТВ водещата е в шестия месец. "Генка няма да слиза от ефир, терорът няма да победи", обявиха от медията. В нейна подкрепа бе създадена и група във Фейсбук. Там колегите искат да й дадат рамо и кураж чрез общо журналистическо разследване.

"Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!" гласи името на групата в социалната мрежа, която призовава граждани и журналисти да се съберат в петък пред МВР, за да изразят своята солидарност с Генка и да покажат, че няма да търпят натиска срещу свободата на словото. Демонстрацията е насрочена за 9,30 ч днес пред сградата на МВР на ул. "Шести септември" 29. Водещи журналисти пък са изразили подкрепата си към Шикерова в профила й във "Фейсбук". "Не се плаши, те това искат", я призовава Бойко Станкушев. Водещата на новините в ТВ7 Петя Стефанова пък е написала в профила си: "Солидарност с Генка Шикерова! За втори път колегата ни от бТВ беше атакувана от неизвестни гадове, колата й отново е опожарена. Иска ми се да вярвам, че ози път гадовете няма да останат неизвестни, а реакцията ще ги откаже и накаже, но... Както пееше Милена Славова: "Искам, искам, искам и все така заспивам..." Докога?!". Съобщението й бе споделено от спортния журналист от БНТ Камен Алипиев, който допълни с критичен тон: "И аз подкрепям Генка, естествено, но всъщност сред нас има доста хора, които са причина нещата да стигнат дотук!".

Няма наказани за Заркова и Стефанов

"Сега си припомням целия си живот, за да стигна дотук - от телефонните заплахи и писма да си търся място в гробищата, до поръчките и атентатите. Не говоря само от свое име, а и от името на много мои колеги, които са наврени "в миша дупка", защото нямат възможност да упражняват професията си по съвест, а са икономически зависими". Това казва бургаският разследващ журналист Асен Йорданов преди 4 г., когато получи медийна награда "За свободата и бъдещето на пресата" в Лайпциг. Журналистът, който живее в Бургас, е известен с разследванията си за корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. На 10 декември 2007 г. Йорданов е нападнат с нож и бухалки от трима души пред дома си в Бургас. Асен, който е тренирал бойни изкуства, успява да отблъсне нападателите. По това време Йорданов е кореспондент на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика". "Около година след като бях нападнат, успях да видя прокурорската преписка по този случай. Тогава разбрах, че това е опит за убийство", сподели той вчера пред Нова телевизия. И призов българските репортери да пишат до ЕК за ситуацията в страната ни.

Разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов, пред чийто дом през 2006 г. беше взривена бомба, също е носител на Leipzig Media Award. 8 г. след опита за покушение срещу него също не е намерен извършител.
Около 1 кг взривно вещество изпепели и автомобила на тв водещия Сашо Диков през 2011-а. Колата на журналиста беше взривена на 13 октомври около 22,00 часа на паркинга пред блок 259 в столичния кв. "Гоце Делчев". Адската машина е била поставена пред предната лява врата или в близост до предната лява гума на автомобила "Форд Фокус".
На 10 февруари 2011 г. взрив разтърси и редакцията на вестник "Галерия". Пострадали нямаше. Експлозията тогава съвпадна с посещението на четирима еврокомисари у нас. Случаят обаче не е разкрит до момента. Взривното устройство самоделка бе заложено на партера.

През 2008 г. пък четирима неизвестни нападнаха пребиха почти до смърт журналиста Огнян Стефанов, тогава главен редактор на Frognews. Преди покушението той нашумя със сайта "Опасните". В него се публикуваха скандални материали за известни личности. Сайтът беше спрян от спецслужбите, но биячите на Стефанов така и не бяха заловени.

В далечната 2000 г. пък с подпалена кола осъмна Момчил Милев от в. "Капитал". Още по-рано, през 1998 г., с киселина бе залята близо до дома си една от най-уважаваните и смели журналистки - Анна Заркова. И до днес поръчителите на жестокото нападение не са наказани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай