Протест на "Интендантско обслужване" затвори подбалканския път

Протест на "Интендантско обслужване" затвори подбалканския път | StandartNews.com

Стара Загора. Служителите на "Интендантско обслужване" в Калофер отново са на протест и затвориха подбалканския път София – Бургас, съобщи БГНЕС.

Служителите на шивашкото предприятие недоволстват от това, че голяма поръчка за армейски униформи е била спечелена от частна фирма.

За около 15 минути днес служителите на "Интендантско обслужване" излязоха на пътя с песента "Боят настана" и българския трибагреник, неподчинявайки се на полицейските разпореждания, за което бе съставен и акт на една от отговорничките в предприятието. Хората останаха на пътното платно, отстоявайки исканията си – да бъде развален този договор и поръчката да се върне отново в калоферския клон.

С този си протест хората предупреждават военния министър, че ако в първия работен ден след Коледа – 29 декември, той не отмени поръчката и не възложи работата на държавното предприятие, те ще преминат в ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Хората настояват поръчката да бъде върната при тях, а да не се дава на частна фирма, тъй като това е единственият им поминък. Това предприятие е единственото, което осигурява работа и доходи на много от хората в региона.
Освен служители на Интендантско обслужване на протеста излязоха и голяма част от жителите на Калофер, които подкрепят исканията на работещите в предприятието.

Според измененията на Закона за обществените поръчки, Министерството на отбраната като принципал на Интендантско обслужване ЕАД може да възлага пряко на своите предприятие поръчки. Вместо да го възложи на калоферския клон, който шие униформи и за чужди армии, то е възложило поръчката частна фирма. Тя е на стойност близо 4 млн. лева и е важна за Калофер. Синдикатите са сезирали с писма Министерството на отбраната, премиера и Народното събрание.

Калоферските шивачки обличат полицаи и военни от Белгия, Франция, Италия, Кувейт, но поръчките оттам са за малки серии и се работи на ишлеме. Затова те настояват поръчките от Министерството на отбраната да бъдат възлагани директно на предприятието, създадено с тази цел.

В последните години шивачките няколко пъти излизаха на протест заради забавени заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай