Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветанов

Цацаров: Ние не сме национални предатели, за каквито ни обявиха

Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветанов | StandartNews.com

София. Прокуратурата ще поиска сваляне на  имунитета на Цветан Цветанов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Това ще стане след конституирането на Народното събрание, уточни той.

"Прокуратурата е казала ясно и просто, че тя ще поиска имунитета на лицето от Народното събрание и ще го направи", каза Цацаров.


"Тя ще поиска снемането на този имунитет, и ще го направи категорично. Не искайте прокуратурата да използва празнини от ден - два - три, за да направи нещо, тя ще го направи. Съвсем ясно ще представи пред Народното събрание, защо иска свалянето на дадения имунитет", каза Цацаров.

"Категорично ще го направим, след като бъдат доставени доказателства, защото противното ще е нечестна игра", категоричен е главният прокурор.

Прокуратурата не участва в сценарий

"Прокуратурата изпълнява своите задължения по конституция. Ако на някого му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и престъпления, може би е объркал времето, оценките и човека. За мен и колегите си мога да приема всичко друго, само не и обвинение за участие в сценарий" Така Цацаров коментира думите на Цветан Цветанов, че държавното обвинение е въвлечено в политически сценарий.

"Бяхме обвинени и по повод конкретно разследване в национално предателство. Ние не сме национални предатели", подчерта той. Главният прокурор бе категоричен че новината за акцията в Костинброд не е произведена от прокуратурата, а от медиите.

"Прессъобщението на прокуратурата е в резултат на това, че акцията придоби обществена популярност благодарение на медиите. Ние бяхме поставени под огромния медиен натиск да дадем повече информация, която се постарахме да е максимално обективна", посочи обвинител номер едно.

Той уточни, че никъде в предоставената информация прокуратурата не е посочвала конкретна политическа партия. Целта дори е била за акцията да не се съобщава преди приключването на изборите.

"Нека да си зададем въпроса това огласяване на акцията дали не е попречило за реализацията й по друг начин", попита Цацаров.

На 30 април прокуратурата спря наказателното производство срещу директорите в СДОТО заради кандидатдепутатския имунитет на Цветан Цветанов. Разследването се води във връзка със сигнала за подслушвания, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.

Обясненията на Цацаров бяха направени пред журналисти в УНСС, където преди това изнесе лекция пред студентите по право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай