Проклятие застигна крал Чарлз

Диагнозата на монарха стресна целия свят

Проклятие застигна крал Чарлз | StandartNews.com

Диагнозата на Чарлз III стъписа не само Великобритания, но и целия свят. Подобни толкова сериозни и драматични новини, свързани със здравето на монарх, рядко биват съобщавани публично в реално време, но изглежда кралят налага нов, по-прозрачен подход в управлението си. Напрежението в Бъкингам расте. И докато поданиците се молят за бързото оздравяване на своя владетел, някои светски хроникьори се питат дали състоянието му не е свързано с тъмното минало на едно от кралските бижута - диамантът, който краси короната на Великобритания от десетилетия, предизвикващ недоволство към династията от години.

Кохинор е известен като един от най-големите шлифовани диаманти в света. С тегло приблизително 105,6 карата той е част от бижутата в короната на Обединеното кралство и в момента е собственост на Чарлз III и съпругата му Камила. През последните няколко века Кохинор преминава от ръка на ръка сред различни владетели на няколко континента - от Южна Индия през Моголите, през Афганистан до Пенджаб, за да акостира при британското височайшо семейство. Но поверие гласи, че Кохинор, противно на значението му на персийски – „Планина на светлината“, е прокълнат и носи лош късмет на мъжете собственици. А след новината, че крал Чарлз III е диагностициран с рак, легендата отново се превърна в ултра актуална тема.

Произход и история

Точният произход на Кохинор не е известен. Според държавните архиви на щата Одиша диамантът е открит в мините Колур, в района на Голконда, сега Телангана в Индия, при управлението на династията Какатия. Според докладите тези мини се смятат за единственото място в света, където откриват диаманти до 1725 грама, пише „Таймс оф Индиа“. Като един от най-големите диаманти в света, Кохинор е обвеян с  престиж, провокиращ владетелите да се борят за него – всеки от тях се стреми към този невероятен трофей. През годините диамантът  се предава от една династия на друга. Според исторически сведения, през 1628 година моголският владетел Шах Джахан поръчва да се направи грандиозен паунов трон, който да бъде инкрустиран със скъпоценни камъни - рубини и изумруди, а Кохинор да бъде централен елемент в пиршеството от блясък. Изработването на трона за Шах Джахан отнема седем години. През следващите няколко десетилетия Империята на Моголите се разраства, а така нареченият Паунов трон се превръща в център на любопитството сред императорите в Азия. През 1739 година персийският владетел Надер Шах нахлува и плячкосва Делхи, като не пропуска да си присвои Пауновия трон и Кохинор. През следващите няколко десетилетия диамантът остава извън Индия. Война след война, Кохинор се предава между мъжете на висшата власт. През 1813 година сикхският владетел Ранджит Сингх получава диаманта и го връща обратно, след като побеждава афганистанската династия Дурани. Но Кохинор не остава за дълго в Индия. През 1839-та, когато британците разбират за смъртта на Ранджит Сингх, призовават британската Източно-индийска компания да пренесе Кохинор в Англия. През 1849-та британците хвърлят в затвора съпругата на Ранджит Сингх - Рани Джиндан, и принуждават сина им принц Дулип, който е само на 11, да подпише договора от Лахор, чрез който Кохинор е даден на Британската империя. Тя все още го притежава.

Стигмата

През цялата си история Кохинор е бил притежаван от различни владетели - хиндуистки, персийски, моголски, афганистански или сикхски. Смята се, че всеки принц или крал, който е господар на диаманта, в крайна сметка губи властта или живота си. Независимо дали става дума за империята на Хилджи, Туглак, Моголите, персийското кралство, империята Дурани или империята на сикхите - всички те се сриват, след като се радват на Кохинот дори за кратко. В архивите се споменава, че Източно-индийската компания също е почти унищожена по време на въстанието от 1857-а, само няколко години, след като заговорничи да отнесе Кохинор в Англия. Може би британските кралски особи са знаели за проклятието на диаманта, в което мнозина вярват. Неслучайно Кохинор, който днес е част от бижутата на британската корона, никога не е носен от мъжки наследник на трона във Великобритания. За да се блокира силата на проклятието, досега той е носен само от жени в британското кралско семейство. Когато Кохинор за първи път е отнесен в Англия през 1850 г., е подарен на кралица Виктория, която рядко го носи като брошка. За първи път е поставен в короната на кралица Александра, после – в короната на кралицата-майка за нейната коронация през 1937 г. Покойната Елизабет II също носи Кохинор на коронацията си през 1953 г. Кралица Камила обаче отказа да го носи на церемонията по коронясването им с крал Чарлз III. Така предотврати пореден дебат по темата за проклятието. През годините има много протести срещу Обединеното кралство – от Индия искат бившите им колонизатори да върнат Кохинор в родината му. Въпреки че е един от най-известните диаманти в света дори и днес, векове, след като е открит, мнозина продължават да вярват в легендите и фолклорните приказки за него.

Какво следва в Бъкингам

След диагнозата на Чарлз по-големият му син Уилям ще трябва да поеме тежката работа в британското кралско семейство. Принцът на Уелс, който е първи на опашката за трона, вече се натовари с допълнителни отговорности, след като баща му започна лечение за уголемена простата миналия месец. Кейт пък отложи официалните си появи до Великден, за да се възстанови от коремна операция. Тъй като и Чарлз, и Кейт ще трябва да се покрият за известно време, експертите прогнозират, че Уилям ще се труди денонощно във Фирмата, както наричат династията. Като първи наследник, Уилям обикновено се счита за втори в йерархията след краля. Сега ще проличи и дали стратегията на Чарлз – да „изтъни“ монархията, ще се окаже печеливша. Да не забравяме и че принц Хари отдавна се отказа от кралските си задължения, а принц Андрю се спотайва в сенките след скандала с Джефри Епстийн. Сега, като мъж №1 в Бъкингам, Уилям трябва да се готви за турбулентни времена.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Понякога
преди 2 месеца

Злобните ненормалници трябва да се клеветят за да им е гадно!!! Така както на нас Англосаксонските пу..яри ни отнемат държавата!!!ВЪН ОТ ЕСЕС И НАТО ВЕДНАГА И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕФЕРЕНДУМ,БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СТАНЕ НЕЗАВИСИМА ОТ ЗАПАДНАТА ГНИЛОЧ!!!

Откажи
Чарлз
преди 2 месеца

Идиот!!!

Откажи
Сопол Паси е бастун
преди 2 месеца

Крайно време е да свърши този високо-бюджетен Маскарад,в името на който са изклани милиони хора, изпепелени са стотици градове и и десетки държави, отвлечени са в робство и прокудени от родината им стотици милиони хора и опустошени десетки милиона човешки души. Време е за"Анатема" и "До девето"! А ин.

Откажи
Чарлз
преди 2 месеца

Я нАмали бЕлото и се обърни към психиатър.

Откажи