Проф. Димитров: Искам Уикипедия да направи Плиска №1

Проф. Димитров: Искам Уикипедия да направи Плиска №1 | StandartNews.com

Професор Божидар Димитров настоява в писмо до Уикипедия за поправка в текста за базиликата "Света София" в Истанбул, съобщиха от Националния исторически музей.

Информацията в Уикипедия е, че тя е дълга 76.50 метра, когато е построена в средата на VI век, и че "близо 1000 години е била най-голямата църква в света".

Това не е вярно, твърди професорът. Според Божидар Димитров „Света София" е била по-малка дори от „Сан Пиетро" в Рим, която е съществувала до началото на ХVII век и е била дълга 100 метра.

Голямата базилика в Плиска обаче е първа със своите 102.50 метра, посочват от НИМ.

Божидар Димитров настоява класацията на най-големите църкви в Уикипедия да бъде следната: на първо място Голямата базилика в Плиска с дължина 102.50 м, на второ място да бъде поставена църквата в „Сан Пиетро" в Рим – 100 м, а на трето - „Света София" в Константинопол /Истанбул/ - 76.20 метра.

Междувременно проф. Димитров информира, че за възстановяването на Голямата базилика, което се извършва в момента, той е намерил тухли с цвят, идентичен с цвета на средновековните, т. е., те не червенеят ярко, като тези на Ларгото.

Освен това професорът разкрива, че по сигнал на ръководен кадър на железопътното ведомство през 1870 г., при строежа на първата жп линия у нас, Мидхат паша, управител на Туна вилает (Дунавска област, б. а.), е наредил да бъдат взети квадри от руините на Голямата базилика.

„С тях били изградени гарите в Хитрино, Каменяк и Каспичан, както и други жп съоръжения - водонапорни кули и др. Те са излезли вече от употреба и се саморазрушават", отбелязват от музея.

Оттам допълват, че Божидар Димитров смята да поиска от министър Московски камъните и разчита, че той ще му ги даде и без пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай