Продължава издирването на загубилите се под в. Ботев

Продължава издирването на загубилите се под в. Ботев | StandartNews.com

София. 50 души ще се включат в днешното издирване на тримата изгубили се в района на връх Ботев, заявиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при Български червен кръст (БЧК).

В търсенето отново ще се включи и хеликоптер с термокамера.

Трето денонощие продължава издирването на тримата младежи, изгубили се в района на връх Ботев. Близо 40 планински спасители обхождат района на Централния Балкан.

Спасителната операция продължава и през тъмните часове. По-рано днес военен вертолет от авиобаза "Крумово" се включи в издирването на 3-та младежи. Дежурен вертолет от състава на Военновъздушните сили е излетял в 14.15 ч. за изпълнение на полети за търсене и спасяване в труднодостъпната планинско-гориста местност. Екипажът на вертолет „Кугар" от 24-та авиационна база, който е назначен в дежурство по аварийно-спасително осигуряване, ще изпълни специални полети за оглед на района, включително със специализираната апаратура на борда, както и издирвателни и спасителни дейности от въздуха.

Трите момчета са излезли неподготвени за такъв преход в планината. Те са на около 20 години и са излезли в района на Централния Балкан, по-известен с името Джандема. Спасителната операция се ръководи от ПСС към БЧК. Председателят на БЧК заяви, че регионът, където те се издирват, се стеснява в радиуса на около 10 км. Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи. Спасителите се надяват младежите да реагират поне на звука на хеликоптерите и да дадат някакъв сигнал.

"Ще се използват и последните възможности от светлата част на деня. Претърсването не върви бързо, защото теренът е много труден и е голям", каза в поренеделник пред БНР дежурният в Планинската спасителна служба Камен Якимов

"Днес участваха два хеликоптера за оглед от въздуха. И те не дадоха резултат. В момента работи един специализиран хеликоптер на "Гранична полиция", който е снабден със специализирана апаратура за откриване на хора от въздуха, който ще работи до 19.30 часа . Много разчитаме на него.

Като обобщение в края на деня, в резултат от всичко, което се е получило в днешния ден, ще го анализираме и ще си направиме план за утрешни действия. Вероятно ще бъдат включени още колеги - планински спасители от други отряди.

Ако няма до довечера, до 19.30 часа някакъв резултат, утре акцията продължава. Много дълбоки дерета, стръмни спусъци, много гъста горска растителност...Много бавно се преодолява такъв терен и той не е малък. Следва дере, след дере - от Изток на Запад. Надявахме се днес в резултат на шума, който се произвежда от двигателите на хеликоптерите, да се покажат някъде на някое открито пространство, но не са открити такива.

Следи все още от наземното търсене също не са открити."

Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК) се обръща с призив към гражданите: "Умоляваме всеки, който в събота, 17 май, е видял някъде в планината тримата младежи, или разполага с информация за тях, незабавно да подаде сигнал на тел. 02/963 20 00."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай