Пробив! Разкриха как се маха акне с две стъпки

Авторите на изследването отбелязват, че то доказва важността на миенето

Пробив! Разкриха как се маха акне с две стъпки | StandartNews.com

Учени от университета "Джордж Вашингтон" в САЩ са установили, че миенето на кожата зад ушите и между пръстите на краката помага за поддържане на здрав кожен микробиом и за борба със заболявания като акне и екзема, пише сп. "Фронтиърс ин майкробайолъджи".

В изследването са участвали 129 студенти, част от които е трябвало редовно да се мият зад ушите и между пръстите на краката си. Участниците са били обучени как да вземат секрет от собствената си кожа - зад ушите, между пръстите на краката, на пъпа, както и от предмишниците и подбедриците.

Оказало се, че кожата на предмишниците и подбедриците, които се мият най-често, има по-разнообразен микробиом в сравнение с пробите, взети от други кожни участъци.

Учените смятат, че когато патогенните микроорганизми започнат да доминират в микрофлората, това може да наруши здравословния баланс на кожата. Размножаването на вредните бактерии води до кожни заболявания като екзема или акне.

Авторите на изследването отбелязват, че то доказва важността на миенето на всички участъци от кожата, особено на тези, които обикновено се пренебрегват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай