Прически за победители

Здравка Момчилова фризира със страст шампионите от "Лудогорец" и техните съпруги

Прически за победители | StandartNews.com

"Първи на стола ми седна Барт. Беше в адската жега на лятото през 2011-а. В салона влязоха двама мъже, чужденци. Взеха да ми обясняват със знаци, че искат да се подстрижат. Докато гадаех какви прически предпочитат, ги разпознах - току-що пристигналите в града ни футболисти на "Лудогорец" Барт и Кабаселе. И ръцете ми взеха да треперят от вълнение. Те търсеха фризьор, но не знаеха, че при случайния си избор на ателие са попаднали на възможно най-върлия фен на техния клуб". Това разказва стилистката Здравка Момчилова три години след паметната подстрижка, превърнала нейното "Z" студио в едно от знаковите места в Разград. В него почитателите на зеления отбор идват не просто, за да се подстрижат, а за да се почувстват част от обществото, което диша и живее с ритъма на победите на футболния отбор.

Здравка признава, че страстта й по "Лудогорец" датира много преди тимът да влезе в групата на звездите. През 1999-а, току-що омъжена, тя тръгнала по мачове. Съпругът й Димитър и неговият баща (бившият кмет на Разград Цвятко Драгозов, вече покойник) били върли фенове на треторазрядния тогава провинциален отбор и никаква сила не можела да ги накара да викат за някой друг. По това време малобройната публика на "Лудогорец" се събирала на почти порутения стадион.

Понякога се качвали на дърветата около игрището

Защото седенето върху изпочупените пейки било по-неудобно от висенето по клоните.

Когато Кирил Домусчиев стартирал проекта си "Лудогорец" в Разград, Здравка и Митко въздъхнали с облекчение, че любимият им тим няма да се затрие. Нито за миг обаче не са си представяли, че за броени месеци клубът ще натрупа слава, с която да засенчи грандовете.

Три години по-късно, когато футболните хроники вече не само у нас, но и в Европа следят мачовете на "зелените", Здравка черпи от победите на "орлите" не само радост, но и професионално вдъхновение. След като направила подстрижките на Барт и Кабаселе, славата й бързо се разнесла сред колегите им. "Те не знаеха, че съм ученичка на стилист Капанов. Това не ги и интересуваше. Просто харесваха прическите си. Започнаха да водят и съотборниците си. Пръв от българите дойде Мишо Александров. И понеже с него нямах езикова бариера, му казах, че любимият ми играч на терена е Марселиньо и много искам да го видя отблизо. Другата седмица той доведе бразилеца в салона ми за прическа. Така се повлече крак. Единствен Шоко избягваше салона ми до преди месец, макар че иначе сме големи приятели с неговото семейство. Той има гъста къдрава коса, в която гребен не може да влезе. Заяви ми, че ще се подстригва единствено в Бразилия, а докато е у нас, ще се грижи за прическата си сам. Преди седмици обаче наруши принципа и дойде.

Носеше си специален гребен

с който го решат в родината му. Обясни ми как да го вкарам между гъстите му коси и се реши на подстрижка от моите ръце. Мисля, че остана доволен и се надявам, че пак да дойде", не крие радостта и вълненията си коафьорката.

След успешния кастинг на мъжките прически дошъл редът и на дамските фризури. Първа поискала сешоар Деница - съпругата на Иван Стоянов. После - и останалите. Сега в деня преди всеки мач в Разград студиото прелива от разноезична реч. Съпругите на футболистите спазват строг ритуал, който ги мотивира да отиват на стадиона с прически и безупречни маникюри - те са сигурни, че перфектният им вид ще помогне на мъжете им да се справят успешно и на терена.

Струпването на знаменитости от света на футбола в салона на Здравка не остава незабелязано за хората от Разград. И понеже листата на чакащите около дните на мачовете винаги е пълна, мнозина идват точно тогава да си запишат час, само и само да зърнат любимците си от терена или техните половинки. Носят шалчета, снимки, календари. Оставят ги при стилистката за автограф. Тя отбелязва кой за чий подпис мечтае и между подстрижките събира автографи за приятели.

"Откакто "Лудогорец" стана част от живота в Разград, се чувстваме различно. Повярвахме, че и далече от центъра също могат да се случват значими неща, да се развиват съвременни и успешни проекти. Ако ме питате какъв е днес девизът ми, моят и на семейството ми, ще ви кажа: "Пише се футбол, чете се живот!", категорична е Момчилова.

Иначе Здравка не е забравила времето, когато е работила като стюардеса по автобусната линия София - Разград. Хванала се да обслужва пасажерите там, за да пътува безплатно 700-те километра до столицата и обратно. В почивките между двата рейса посещавала курсовете на Капанов. Искала да получи възможно най-добрата подготовка и не й тежало да работи кажи-речи 20 часа в денонощие, за да стане професионалист.

Когато 9-годишната й дъщеря Симона я разпитва за миналото, Здравка не иска да се обръща назад - вярва, че предизвикателствата предстоят. Момиченцето, което след мама и татко най-много обича конете,

споделя фенските вълнения на родителите си

към зеления отбор. Малката има домашно зайче, което се казва Марселиньо, а цялата фамилия се грижи за териера Мидея, подарен на Симона от Мишо Александров и жена му Дея. Третокласничката е много горда и от участието си в истинско бразилско парти, организирано в дома на Шоко по случай рождения ден на сина му Енхи. Симонка била единственото българче на тържеството, но се разбирала добре с децата на футболистите, защото й превеждал рожденикът, който в детската градина в Разград е научил много добре български.

Запалянковският дух на Здравка й донесъл и много нови приятелства в града, в който живее отдавна. Фенската й страст я срещнала с други върли почитатели на "Лудогорец" и така кръгът се разширил. На последния й рожден ден всяко второ обаждане било от познат, с когото заедно викат в подкрепа на "зелените" по стадионите. Първи й изпратил огромен букет доайенът на агитката Бойко Обретенов, един от стълбовете на фенската общност от бизнесмени в Разград. Неговият жест към коафьорката е повече от знаков за всички местни запалянковци, очаровани от приказката "Лудогорец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай