При почистване, откриват рядък комютър

Той се смятаедин от персонални компютри с един микрочип

При почистване, откриват рядък комютър | StandartNews.com

Два от трите последно известни оцелели микрокомпютри Q1 се появиха отново.

Двата микрокомпютъра Q1, смятани за първите персонални компютри с един микрочип, са били открити в къща в Обединеното кралство съвсем случайно. 

 

Служители от компанията за разчистване на къщи са открили Q1, затрупани под няколко кутии, докато разчиствали имот на 18 декември, казва основателят на Just Clear Брендън О'Шей. Тези два модела са използвани за последен път от нефтена сондажна компания през 70-те години на миналия век, а местоположението на третия известен модел се смята, че е в Скандинавия, добавя О'Шей. 

Служителите на Just Clear първоначално нямали представа какво са открили. След това О'Шей се консултирал с експерт, който му казал, че тези устройства са първите в света напълно интегрирани настолни компютри, захранвани от едночипов микропроцесор. 

Q1, направен от американската Q1 Corporation през 1972 г., бил промишлен компютър с оранжев дизайн и плазмен дисплей и е предшественик на съвременния настолен компютър. 

Той отбеляза важен момент в развитието на техниката. Компютрите преди Q1 били оборудвани с многочипови микропроцесори - но тази машина била първата, проектирана и захранвана от един чип, Intel 8008.  

„Нямаше да има нито компютри, нито телефон без Q1 Corporation. Ранните пионери през 70-те и 80-те години на миналия век поставиха основата на днешните устройства – модерния компютър, който е толкова вездесъщ в ежедневието“, казва в изявление Пол Нийв, професор по компютърни технологии в университета Кингстън във Великобритания.  

Двойката компютри са показани временно в изложба в университета Кингстън. Атракцията била наречена „Създаване на устройството за всичко: демонстриране на машините, изградили бъдещето“. 

Изложбата включвала няколко други устройства, които били ключови за историята на компютрите, включително ZX Spectrum и BBC Micro .  

Двата Q1 сега може да бъдат продадени на търг, освен ако музей или колекционер не поиска да ги закупи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи