Президентът награди с ордени децата на Джон Атанасов

Президентът награди с ордени децата на Джон Атанасов | StandartNews.com

София. В деня на 110-ата годишнина от рождението на създателя на компютъра, на специална церемония президентът Росен Плевнелиев връчи ордени "Мадарски конник" I степен на сина и дъщерята на Джон Атанасов, съобщи БНР.

„Джон Атанасов записа завинаги името си в историята като един от онези пионери, променили завинаги своето време. Създаването на електронния компютър Атанасов бе преди повече от 70 години. Постави началото на цяла нова епоха в развитието на съвременния свят", каза държавният глава.

Джоан Гедърс и Джон Атанасов-младши споделиха, че България е в сърцето им.

„Ние наистина много обичаме България и аз се гордея с това, че съм българка. Е, американка съм, но все пак казвам на всички, че съм българка", каза Джоан Гедърс.

„Всяко посещение в България, а ние сме идвали повече от осем пъти, е зареждащо с енергия и по някакъв начин окуражаващо. Ще ми се да бях милиардер, за да можех да помагам повече. Всички ние носим със себе си своето наследство, особено когато човек е българин трябва да се възползва от него и моят съвет към вас е да насочите усилията си към градивния труд, към образованието", допълни брат й Джон Атанасов-младши.

Тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов" е д-р Петър Кормушев.

„Моята надежда е, че тази награда ще ми помогне да установя трайни научни връзки с българи от цял свят, които се занимават активно с научни изследвания в областта на изкуствения интелект, машинното самообучение и роботиката", каза младият учен.

Той е на 33 години и е постигнал изключителни постижения в различни области на информатиката - биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект, роботика. Участвал е в създаването на ново поколение роботи в Япония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай