Президентът: Международният тероризъм е жестока реалност

Президентът: Международният тероризъм е жестока реалност | StandartNews.com

Велико Търново. "Международният тероризъм вече не нещо далечно и непознато за нас, а една жестока реалност, с която трябва да се съобразяваме", каза президентът Росен Плевнелиев пред курсантите от НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. Пред униформените той говори за терористичния акт на летище "Сарафово" през юли 2012 г., който ни накара сериозно да се замислим върху проблемите на сигурността и отбраната.

Мисията на университета според Плевнелиев е да изгражда личности, да възпитава в дух на родолюбие, дълг и чест. Военните лидери трябва да са готови да ръководят и командват в условия на сложни рискове, асиметрични и хибридни заплахи като тероризма.

Почетен знак от президента Росен Плевнелиев получи НВУ "Васил Левски" - Велико Търново по повод 135- годишнината от основаването му. Отличието се връчва като признание за формирането и развитието на съвременния облик на българското висше образование и наука.

Президентът поздрави курсантите за началото на учебната година и положената академична клетва. „Горд съм да бъда заедно с вас в този тържествен момент. Софийското военно училище, чийто днешен приемник е Националният военен университет във Велико Търново, е връстник на Третата Българска държава, един от символите на българската войска и от него започва летоброенето на нашата военнообразователна система. Днес военнообразователната система е поставена пред сериозни изпитания. Процесът на нейната трансформация и привеждане в състояние на адекватност с новата среда за сигурност, която много бързо се променя в света, е в пълен ход", подчерта президентът. Според него новата среда за сигурност е динамична, бързо променяща и се характеризира с необратимост на промените в нея и все по-голяма непредсказуемост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай