Превозвачите на среща с кабинета за блокадата

Превозвачите на среща с кабинета за блокадата | StandartNews.com

ЕК решава последствията за Гърция, обяви Митов

Представители на превозвачите ще имат среща утре с правителството, на която ще се обсъди каква помощ може да им окаже държавата за загубите, които претърпяват заради блокадата на границата. Това стана ясно след края на днешното заседание на кабинета. Предприели сме всички възможни мерки за решаване на проблема с блокирането на българо-гръцката граница, заяви днес след заседание на Министерски съвет министърът на външните работи Даниел Митов. Дипломат №1 припомни, че министерство на външните работи и министерство на транспорта преди дни е изпратил две писма до Европейската комисия, с които призовава за намеса за решаване на проблема. Премиерът Бойко Борисов във вторник също е разговарял с представители на Европейската комисия. 

Малко след 13.00 часа от МВР съобщиха, че от 12.20 до 20.00 часа е преустановено пропускането на всички моторни превозни средства през ГКПП Кап. Петко войвода.

Причината е затворен път от протестиращи гръцки земеделски производители.


По предварителна информация ГКПП-Илинден ще бъде затворен за всички МПС от 10 до 15 часа и от 17 до 22 часа. В междинните часове от 15 до 17 часа ще бъдат пропускани леки автомобили и автобуси.
В 9 часа бе затворен за движение и ГКПП- Ивайловград.

Утре в България пристига еврокомисарят Димитрис Аврамополус, с който също ще бъде говорено по тази тема. От там нататък след проверка от страна на Европейската комисия тя би трябвало да вземе решение какви да са последствията за Гърция. Митов описа като сложна обстановката в Гърция, блокади има не само на българо-гръцката граница, но и по цялата територия на южната ни съседка. В петък се очаква общонационална стачка там.

Причината за протестите на гръцките фермери са два законопроекта, които те настояват да бъдат изтеглени от гръцкия парламент. Ще продължаваме максимално да оказваме натиск да не се блокира европейски коридор, защото това е нарушение на свободното движение на хора и стоки и ще търсим възможност за евентуални компенсации за българските превозвачи, заяви Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай