Преспи на север, потоп на юг (ОБЗОР)

Преспи на север, потоп на юг (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стълбове падат, повече от милион нашенци без ток

Вадят закъсали коли, реки се надигнаха, дъждове събудиха свлачища

Западът се събуди в преспи, а източната част от страната се оказа под вода. Изсипалите се дъждове и снегове не успяха да блокират пътищата в страната, но оставиха без ток близо 500 000 домакинства. Причината са скъсани проводници от паднали дървета и натежал по жиците сняг. Екипи на трите ЕРП-та започнаха веднага отстраняване на повредите. Те обаче трудно стигат до местата на авариите заради дебелия сняг, навяванията и падналите клони и дървета. Голяма част от хората в близо 700-те села без ток се топлеха на печки с дърва.

Курортите Бодрост над Благоевград и Семково над Белица също останаха без електричество заради паднали по жиците дървета. "Един електрически стълб е паднал в симитлийското село Полето, няма пострадали хора, служители на ЧЕЗ са на място, за да го вдигнат", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Леденият пристъп на зимата остави Лудогорието без ток и без вода. Липсата на електрозахранване спря работата на помпените станции и чешмите в засегнатите райони също пресъхнаха. От "Енерго-про" обясниха, че заради тежките зимни условия достъпът на аварийните екипи до прекъснатите трасета е затруднен дори и за високопроходимата техника, с която разполагат.

През целия ден днес затворен остана и пътят Русе - Варна, като най-сложна бе обстановката по шосето между Разград и Шумен. В Шуменско и Старозагорско закъсаха няколко автомобила по третокласни пътища и се наложи да бъдат изтеглени. На места в Добруджанско имаше счупени стълбове, включително по линии средно напрежение.

И докато Северна и Западна България се бореха с натрупалия сняг, изсипалият се дъжд в Родопите, Хасковско и Бургаско предизвикаха наводнения. Община Камено обяви частично бедствено положение, след като дъждовете и прелели реки оставиха под вода село Ливада. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода и 16 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. 12 от домовете са отрязани от света и до тях няма достъп.Допълнителна причина за наводнението е изпускането на язовир "Чакърлийка". Нивата на реките в южната част на страната се повишиха. Залята бе помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Водата отприщи и десетки свлачища. Бедственото положение бе обявено и в Смолян заради поройните дъждове. В много населени места придошлите реки и преливащи дерета отнесоха селски мостове, повредиха асфалта по шосетата и наводниха трафопостове. До края на неделния ден за щастие не се наложи евакуация на хора, няма и пострадали. В общините Рудозем, Девин и Доспат също бе обявено частично бедствено положение заради активизирани свлачища и инфраструктурни проблеми, предизвикани от поройния дъжд. Щетите от разрушителното пълноводие тепърва ще се описват и изчисляват от общинските управи. В река Арда през нощта са паднали сграда на автомивка с оборудването и паркиран до нея микробус с АТВ. Постройката и автомобилът рухнали след активизирано свлачище, което е отнесло около 30-метров участък от подпорната стена на градския колектор.

Капитан Андреево под вода, Места скъса дига

Капитан Андреево е под вода. Заради наводнение граничният пункт бе затворен, а движението се пренасочваше към пункта Лесово. Наводнен бе и пътят Е80 за с. Любеново, разливи има и по трасетата за селата Стойково и Родопи от река Харманлийска.

Частично бедствено положение обяви кметът на Хасково Добри Белибанов. Причината бе дъждът в петък и събота и неделната киша, които вдигнаха нивото на реките и заляха пътища, земеделски площи и къщи. 32 къщи са застрашени от наводнението, но няма пострадали хора.

Придошлите води на река Места пък скъсаха дига край град Хаджидимово. Залети са около 50 декара земеделски земи. "Добрата новина е, че няма пострадали хора, животни и сгради. Няма опасност водата да залее населени места", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Дърво счупи мерцедес

Огромно дърво смачка мерцедес в Пловдив, съобщи "Марица". Собственикът на автомобила Красимир Йорданов разказа, че бил на гости, когато съседи му се обадили, че пред дома му нещо е станало. "Колата ми е нова, "Мерцедес" Е200, на 4 години. Беше грозна гледка, като консервена кутия е смачкана. Дървото се проснало цялото върху колата. От задния капак, през стъклото, тавана и багажника. Аз живея от 1978 година в този блок и дървото беше тук, няма почти никакви корени", разказа пловдивчанинът.

Мокрият и тежък сняг отвори доста работа на огнеборците в Пиринския край, тъй като събори близо 30 дървета. Десетки хора са подали сигнали на тел. 112 за съборени дървета. "Наши служители реагират на всеки сигнал. Най-важното е, че няма пострадали хора при тези инциденти. Снегът е мокър, натежава и някои дървета не са издържали на тежестта му. Повече от половината сигнали са подадени от района на община Благоевград и прохода Предел между планините Рила и Пирин", заяви директорът на пожарната служба в Пиринско комисар Георги Пармаков.

Влакове замръзнаха, хора зъзнат по гарите

Скали падат по релсите, предлагат линейки на пътниците

Пет часа пътниците от влака Варна - София зъзнеха на гара Мадара. Композицията бе блокирана там от 8,55 часа вчера. Пътници разказаха, че вагоните били препълнени, като в тях имало и деца. По думите им причината за инцидента била повреда в електрическото трасе от снеговалежа. Единият от пътниците Олег Атанасов разказа как от БДЖ обяснили, че има проблем с контактната мрежа. Хората негодуваха, че прогнозата за лошото време беше предварително ясна, но въпреки това превозвачът решил да пусне електрически, а не дизелов локомотив. "Обясняваха ни, че имало клони, които най-вероятно правят контакт с мрежата и затова няма ток. Било ясно, че могат да се случат подобни неща. Някои диспечери от централното управление се оправдаха с отсъствието на ток, което се управлявало от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Поисках телефон на компанията, но казаха, че на граждани не можело да дават телефони", разказа Атанасов. Той допълни, че температурата във влака непрекъснато падала и било студено. "Вагоните са общи, няма купета. Съставът е от 5 вагона. Сигурно има поне 100 човека вътре във влака, но и един човек да има, пак не е добре", нареждаше още Атанасов. Малко след 14 часа движението на влака Варна - София бе възстановено.

Друг влак по линията Петрич-София закъса вчера сутринта на гарата в Симитли. Там се качили около 15-20 човека, които от шест сутринта до 12 на обяд били блокирани във вагоните без информация за това кога ще потегли композицията. Служителите на гарата предложили линейки на блокираните във влака.

Движението на влакове в общо осем железопътни участъка бе спряно вчера заради повреди по контактната мрежа. Композициите закъсали в участъците Пирдоп - Тъжа, Тулово - Змейово, Мост - Кърджали, където са паднали скали на релсите, Самоводене - Велико Търново, Благоевград - Симитли, Каспичан - Мътница, Бойчиновци - Монтана и в участъка Гавраилово - Шивачево.

Преспи в Румъния, порои удавиха Гърция

И съседните държави бедстват. В Румъния натрупа половинметров сняг. Северната ни съседка затвори пристанищата си заради виелица и силни ветрове, съобщи Ройтерс. Заради преспите влаковете спряха, а автомагистралите бяха блокирани. Училищата в Букурещ и съседни градове ще останат затворени в началото на новата седмица. Десетки села в Южна Румъния са без ток заради повредени електропреносни линии от повалени от силния вятър дървета.

Късно в събота имаше и сериозни затруднения на движението в Сърбия по международния път от Ниш за България. Снегът на Балканите блокира Западна Македония, по част от пътищата спряха да се движат камиони и автобуси.

Порои пък причиниха сериозни наводнения в Северна Гърция. Проливните дъждове препълниха реките, които преляха. Бяха наводнени къщи, дворове и ниви в района на Комотини. Много пътища останаха под вода и движението по тях беше затруднено.

Дървена ваканция в Североизтока

Стотици училища в Североизтока няма да отворят врати днес. Школата в Шумен, Търговище и Велики Преслав излизат в дървена ваканция.

Заради затрупаните със сняг пътища две общини в крайдунавска Добруджа последваха примера им. От понеделник до сряда училищата в Силистра и Тутракан ще останат затворени, съобщиха от регионалния инспекторат там.

Днешният понеделник е неучебен за децата от Русенска област, с изключение на учениците в Русе. Решението беше взето заради усложнената зимна обстановка. Вчера със заповед на областния управител на Русе Стефко Бурджиев и кмета на крайдунавския град Пламен Стоилов бе активиран план за работа при екстремни зимни условия. Ситуацията в региона бе усложнена заради снега, който на места в Русенско надхвърли 30 см. Заради силния вятър в неделя имаше много паднали клони и дървета, както и обледени кабели, които затрудняваха почистването.

257 литра на кв. м паднаха за 24 часа в Момчилградско

През почивните дни проливни дъждове се изсипаха над Родопите. Най-драматично бе положението в Кърджалийско. За периода от 8 ч на 16 януари до 8 ч на 17 януари са измерени рекордни количества. По информация на Хидрометеорологичаната станция в Кърджали най-много дъжд е паднал в Момчилград - 257 л/кв. м, в Кирково - 243 л, в Ардино - 123, в Крумовград - 96, в с. Токачка - 173, в Кърджали - 70 , а в Джебел - 58.

След проливния дъжд река Върбица подкопа основите на моста за момчилградското село Градинка. Служители на общината затвориха пътя до там. Опасен за местните е и пешеходният мост, свързващ селото с Момчилград. На място бяха кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан и заместникът му Севдалин Огнянов. Язовир "Амбарица" в с. Шумнатица бе пред преливане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай