Пренасочвали от европарите за екопроекти към МВР

ГЕРБ взели от средствата за водния сектор, за да купуват пожарни и хеликоптери

Пренасочвали от европарите за екопроекти към МВР | StandartNews.com

Кубрат. "Усвояването на средства по ОП "Околна среда" през отиващия си програмен период не е добро. До момента са разплатени едва 28% от договорените с Брюксел средства за екопроекти. Около 30% са и отчетените дейности за осъвременяване на водния сектор у нас", обяви в Кубрат министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която даде старт на проект за воден цикъл в общината на стойност 46 млн. лв.

"Закъснението в изпълнението на екопроектите е тревожно. Заради пропуснати или забавени срокове се очаква България да загуби между 29 и 120 млн. евро , с които можеше да се подобри екосредата у нас", заяви новоназначеният министър.

Михайлова счита, че причините за изоставането са няколко. Екопроектите са сложни и сроковете за тяхната подготовка и изпълнение трая няколко години. Обжалвани процедури и съдебни дела са стопирали много от разработките, въпреки че бенефициентите са изхарчили отпуснатите от Брюксел средства за техническа помощ при подготовката им. Встрани от сложността на проектите недостатък е и решението на бившите управляващи да пренасочват средства от едно направление към друго в рамките на програмата. Така от фондовете, договорени за модернизация на водния сектор са взети пари, за да се дадат на МВР. С тях ведомството на Цветанов е купувало пожарни, хеликоптери за гасена на пожари. Със усвоените 246 млн. лв по ОП "Околна среда" вътрешното министерство се очертава като най-големият бенефециент на средства за екопроекти. Други 390 млн. са пренасочени от общините към столицата и няколко други големи града, за да се купуват екологично издържани транспортни средства за градския транспорт и вагони за софийсокото метро, обясни Искра Михайлова.

Новият екип в екоминистрестовот разработва бърз план за действия, които да позволят готовите проекти на общините да стартират до края на годината, за да се намали размерът на неусвоените от България средства за чиста околона среда, които Брюксел е отделил за страната ни през отиващия си програмен период.

Михайлова похвали местната управа в Кубрат за старта на мащабния екопрект, чиято реализация започва. Той предвижда до края на октомври 2014 година в общината да се изгради и ремонтира 37,5 км ВиК мрежа, да се изгради канализационна система, която да обхване 100% от сградния фонд в общинския център и да се въведе в действие нова пречиствателна станция с капацитет за 11 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай