Предупреждения за обилни валежи и опасно време в страната

Предупреждения за обилни валежи и опасно време в страната | StandartNews.com

Червен код за дъжд и вятър в област Бургас е обявен за 29 септември, вторник. Това показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на наукитe (БАН).

Кодът означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и предпоставки за нещастни случаи. Трябва да се следват нарежданията и всички съвети на компетентните органи и да има готовност за извънредни мерки, предупреждават синоптиците

Оранжев код за дъжд и вятър ще важи за утре в областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Там се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв. м. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър.

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да бъдат много внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка, да се съобразяват с рисковете и да следват всички съвети на компетентните органи.

За областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора е обявен жълт код. Там ще има значителни валежи, със сумарни количества за денонощието 15-30 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър.

Жълт код за вятър е в сила за област Кърджали. Там ще духа силен и временно бурен северен вятър, с пулсации до 25 м/сек.

Бъдете внимателни, излизайки навън утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай