Предупреждение за бомба до хотел "Плиска" от Държавния департамент на САЩ

Предупреждение за бомба до хотел "Плиска" от Държавния департамент на САЩ | StandartNews.com

Държавният департамент на САЩ предупреждава за възможна заплаха срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт в близост до хотел "Плиска" в София.

Съобщението е публикувано във Фейсбук страницата на консулския отдел на държавния департамент с дата 23 март след 23 ч. българско време.

От МВР съобщиха, че сигналът е проверен. 

"Не коментираме текущи разследвания", това заявиха от посолството на САЩ пред Стандарт.

МВР е проверило 3-4 сигнала през последните дни. Един от тях е заплаха за взривно устройство край хотел "Плиска". Сигналът не е дошъл от американските служби, уточниха неофициално пред Стандарт от МВР.

"Най-вероятно в посолството са научили от свои източници в МВР, има поне 10-15 души, които работят на оперативно ниво в МВР като координатори на различни служби като ДЕА, примерно. Пускат съобщението като предупреждение за своите граждани, като продължение на политиката да опазват своите хора, независимо какво правят местните структури за сигурност", обясниха още пред Стандарт от МВР.

В профила си във "Фейсбук" малко по-късно кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че полицейското присъствие в района на бившия хотел е засилено.

"Главният секретар на МВР ме увери, че към момента няма данни за заплаха на сигурността на гражданите на София. МВР проверява всички сигнали от граждани. Разпореждането към шофьорите на градския транспорт е да са с повишено внимание", информира Фандъкова.

Няма констатирана конкретна заплаха за живота и сигурността на гражданите. Това заяви главният секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов по повод съобщение в интернет, че американското посолство в София е получило от Държавния департамент предупреждение за „възможна заплаха" за атентат в неуточнени автобусни линии в района на Хотел „Плиска".

"Полицията е проверила сигнал за същия район и не е установила заплаха", каза главният секретар на МВР пред БНР и допълни."Действително има постъпили множество сигнали, касаещи потенциални заплахи. Хубавото е, че въпреки повишеното количество на тези сигнали, в МВР няма констатирана конкретна заплаха към което и да е място, което да застрашава живота, здравето и сигурността на гражданите", увери Костов.

В 9:56 на Фейсбук страницата на посолството се появи пост със следния текст: "Посолството на САЩ не коментира текущи разследвания. U.S. Embassy does not comment on ongoing investigations."

От години бившият хотел Плиска е бизнес център. Спирките в района са едни от най-невралгичните точки в градската мрежа на столицата. Товае маршрутът на тролей 4, 5, 11, автобусните линии 204, 213, 214, 280, 305, 306, 413, 604, 76, както и автобус 84, който пътува до Летище София.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай