Предлагаме летище София да стане "Асен Йорданов"

Предлагаме летище София да стане "Асен Йорданов" | StandartNews.com

Летище София да носи името на световноизвестния пилот и авиоконструктор Асен Йорданов. Това предлага кампанията "Научните чудеса на България" на в. "Стандарт" и БАН. Световноизвестният наш сънародник е не само пилот, авиоконструктор, изобретател и теоретик в областта на авиацията и космонавтиката, но и основател на редовните граждански въздушни полети.

Асен Йорданов е роден в София на 2 септември 1896 г. Конструира първия български самолет "Експрес" през лятото на 1915 г. Участва в Първата световна война, след която заминава за САЩ, където работи като чертожник в заводите "Къртис", сетне става летец-изпитател.

Асен Йорданов е автор на многобройни трудове с практическа стойност, посветени на пилотирането и теоретичната подготовка на пилотите, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеорологични станции, които стават настолни книги за летците и хората от самолетната промишленост. В САЩ са продадени 750 000 екземпляра от книгите му. Йорданов работи върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница, а също и върху апарата Джордафон - предтеча на днешния телефонен секретар, който освен това дава и възможност няколко души едновременно да разговарят помежду си. Асен Йорданов умира през 1967 г. Името му е вписано в "Книгата за почетни граждани на Ню Йорк", портретът му е изложен в "Залата на славата" в нюйоркското летище "Ла Гуардия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай