Празниците на различните религии през 2014 г.

Празниците на различните религии през 2014 г. | StandartNews.com

София. Правителството утвърди дните на религиозните празници през 2014 г. на вероизповеданията, различни от православното. Датите са съгласувани с ръководствата на регистрираните религиозни общности в България и изповядващите съответната вяра могат да си вземат почивен ден, за да празнуват. Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на Католическата църква у нас са 21 април – вторият ден на Великден, 29 юни – Свети Апостоли Петър и Павел, 1 ноември – Вси Светии, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Рамазан байрам на 28, 29 и 30 юли и Курбан байрам на 4, 5 и 6 октомври.

За религиозната общност на евреите празниците са на 15 април – Песах, 25 септември – Рош Ашана, 4 октомври – Йом Кипур, и Сукот – на 9 октомври.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Цветница и Великден на 13 и на 20 април, Преображение Господне на 27 юли и Кръстовден на 14 септември.

Празничните и почивните дни за обществото „Бяло братство" са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Рождението на Учителя Петър Дънов – 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.

Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение четири съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят по това време.

Празници за Бахайската общност са 21 март – Ноу-Руз (Бахайската Нова година), Резван на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май, Възнесението на Бахаулла на 29 май, Мъченическата смърт на Баб на 9 юли и Рождението на Бахаулла – на 12 ноември.

Обществото за Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 16 март, Рама Навами на 8 април, Нарасимха Чатурдаши на 13 май, Ратха Ятра на 29 юни, Кришна Джанмаштами на 17 август и Радхастами на 2 септември.

Последователите на Диамантения път на будизма ще празнуват на 14 май Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда).

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 14 април и Конгресни дни – на 29 и 30 август и на 5 и 6 септември.

Евангелските църкви честват Деня на реформацията на 31 октомври.

Празниците на Будистката общност в България са на 14 май – Денят на Буда (Весак), 2 март – Будистката Нова година, 12 юли – Денят Дхарма, и 8 декември – Денят Бодхи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай