Празник на Светия дух е

Празник на Светия дух е | StandartNews.com

Днес е празникът на едно от лицата на Света Троица - Светия Дух, според църковния календар. В иконографията Духът бива изобразяван като гълъб, ангел или огън. Постулат на християнската религия е, че Светият Дух е източникът на всичко живо.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще участва в празничната Света литургия в Дивотинския манастир "Света Троица" край Банкя. Литургията ще оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на патриарха, съобщава БНР.

Свети Дух е храмов празник на църквата в столичния квартал "Надежда" и на район "Слатина" в София. Районният кмет Наталия Стоянова разказва повече за празничната програма:

"Много хора ще се съберат в храма "Св.Троица", както всяка година. Спортният празник е предназначен за всички възрасти, приоритетно, разбира се, за децата. Ще има най-разнообразни игри, като волейбол, баскетбол, футбол на малки вратички, дартс, народна топка, дама, шахмат. Софийският духов оркестър ще излезе с прекрасната си музика, не само в България, но и по света. Отново тази година ще бъде наш гост с най-разнообразни тематични песни".

С празнична Света литургия за здраве и благоденствие ще започне празникът на Ямбол Свети Дух в най-старата църква на града "Света Троица". Пред община Ямбол в 10 часа е ще бъдат тържествено издигнати знамената на Ямбол, Националният трибагреник и европейското знаме.

Непосредствено след това започва тържествената сесия на Общинския съвет. Традиционният народен събор "Света Троица" започва в 12:00 часа пред читалище "Пробуда" в кв."Каргон".

Акцент в празничната програма е организираният от Община Ямбол международен икономически форум "Един град – много възможности". Участие в дискусиите са потвърдили министрите на икономиката Божидар Лукарски, на регионалното развитие Лиляна Павлова, и на земеделието Десислава Танева, както и представители на търговски камари и бизнес организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай