Правят национален парк "Българско Черноморие"

Спират строежите, разрешават само пречиствателни станции

Правят национален парк "Българско Черноморие" | StandartNews.com

София. Всички девствени кътчета по родното Черноморие влизат в национален парк. Експерти от Министерството на околната среда и водите заедно с депутатите от парламентарната екокомисия одобриха проект за решение за мораториум върху всички строежи и сделки по брега на Черно море.

Предложението е внесено от соцдепутатите начело с лидера на БСП Сергей Станишев. Мораториумът включва всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствените зони А и Б. Изключение ще правят само инфраструктурните обекти с местно и национално значение. Експертите от МОСВ уточниха, че става дума за строеж на пречиствателна станция например.

"Сега действащият режим дава възможност на администрацията да решава дали едно нещо може да се застроява или не. Когато става дума вече за национален парк, въпросът се решава еднозначно", мотивира идеята председателят на екокомисията Петър Курумбашев. Той направи аналог и с обявяването на природни паркове като "Пирин" и "Витоша". "Така са решавали преди десетилетия хора, които са мислели за българската природа", каза Курумбашев. По думите му плажове и територии като Силистар, Резово, Шабла и Дуранкулак трябва да бъдат обявени ясно и еднозначно за национален парк и да се знае, че на тях не може да се посяга.

Съществуват обаче редица частни имоти по Черноморието, на някои от които вече се строи, какъвто е случаят с местността Емона на Иракли. По този повод Курумбашев заяви: "Задължение е за национален парк да се обявяват само места, които са държавно-публична собственост. По-добре е в началото да се работи с по-малък обхват, а по-нататък да се мисли дали е редно те да бъдат разширявани."

Националният парк "Българско Черноморие" ще стане факт след 12 месеца. Това е срокът, който специалистите на ведомството си дават, за да подготвят точните му граници. Важно условие е да има широк обществен дебат, заяви Курумбашев. И уточни, че самият статут национален парк е най-високата степен на защита, надминаваща тази на Натура-2000. В обсъждането на концепцията за националния парк "Българско Черноморие" ще бъдат включени и учени от БАН. Докато трае рамкирането на територията на парка, депутатите ще гласуват мораториум върху строителството и сделките в плажните ивици Иракли, Кара дере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-"Света Ана", Крапец, Шабленски езера, "Корал" Аркутино, "Дюни" и Маслен нос - брега между плажовете "Перла" и резервата "Ропотамо".

За прецизността на националния парк ще бъдат описани всички поземлени имоти - частна или публична държавна собственост, разположени в устройствените зони "А" и "Б" по закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Специалните карти ще бъдат готови не по-късно от 1 година. Зона А в момента засяга самата плажна ивица до 100 метра от морето. Зона Б достига до 2 км навътре в сушата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай