Правят фондация на името на Митко Цонев

Правят фондация на името на Митко Цонев | StandartNews.com

БНТ почита паметта му със златни кадри на журналиста

Известният тв водещ си отиде на 57 години след тежък инсулт

Известният телевизионен журналист Димитър Цонев издъхна след 9 дни в кома след получен тежък хеморагичен инсулт. От 14 август лекарите се бореха за живота му след тежък инсулт. На 30 август Митко щеше да навърши 57 години. Стотици изразиха скръбта си от кончината на обичания тв водещ.

Броени дни преди да навърши 57 години, известният журналист от БНТ Димитър Цонев почина, след като преди близо десет дни получи тежък инсулт. Лекарите се бориха упорито за живота му, но тв водещият загуби битката. Държавници, политици, общественици и приятели вчера изказаха съболезнования за кончината на Митко Цонев, поклонението пред който ще бъде в църквата "Свети Седмочисленици". Близките на журналисти помолиха всички, които са го обичали, да не носят цветя, а да дарят сумите за тях на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и ще подпомага млади журналисти. "Така ще можем да запазим Митко вечно с нас", посочиха от БНТ.

От 14 август Цонев се намираше във ВМА, където бе приет, след като се почувствал много зле на връщане от почивка и получил главоболие, изпотяване и повръщане. Установено бе, че е получил хеморагичен инсулт вследствие на спукана аневризма на мозъчна артерия. На следващия ден тя бе емболизирана успешно, за да се овладее кръвоизливът. След операцията лекарите правеха всичко необходимо като диагностика и терапия. След извършени мозъчни операции, през последните няколко дни състоянието на Цонев се е влошило, тъй като е развил тежки белодробни усложнения и във вторник е починал, съобщиха от болницата. Оказа се, че водещият си е отишъл на рождения ден на сина му. "Сбогом, татенце! За нас ти винаги ще бъдеш най-прекрасният неповторим баща! На рождения ден на Митето ти му предаде щафетата... Никога няма да те предадем или разочароваме! Обичаме те! Сбогом!", написа дъщеря му Десислава на стената му във Фейсбук. Съпругата му Мариана се сбогува с него в социалната мрежа чрез симфония на Сергей Рахманинов и с думите: "Обичам те! Лек път!" Малко по-рано тя постави на стената си във Фейсбук черна снимка, под която написа: "Sic transit gloria mundi!" - в превод от латински език: "Така преминава световната слава". Мрежата бе залята от съболезнования и спомени за Цонев. "Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка!", обявиха от БНТ. "Отиде си нашият колега и приятел Димитър Цонев. Той е знакова фигура в историята на БНТ. Той отдаде по-голямата част от професионалната си кариера на обществената медия, в която работи като репортер, редактор, водещ и заместник-директор на Канал 1", посочиха от обществената телевизия. Зрителите ще го запомнят като водещ на информационната емисия "По света и у нас" и предаванията "Още от деня", "Неделя х 3", "Формула 5" и автор на 17 документални филми. "Беше изключителен професионалист - част от едно поколение, което създаваше основите на модерната журналистика в България, непосредствено след демократичните промени през 1989 година. Юрист по образование, журналист по призвание, когото зрителите харесваха и на когото вярваха. Той съобщаваше години наред знаковите събития от нашия живот и се вписваше в духа на времето с бърза реакция и ярко присъствие на екрана", казаха още от телевизията, в чието фойае бе поставена книга за съболезнования. Снощи след централната информационна емисия БНТ1 трябваше да излъчи едно от последните интервюта на журналиста, което той даде по повод 55-годишнината на "По света и у нас". Тази вечер от 21,00 часа националната телевизия ще покаже събрани откъси от най-значимите професионални изяви на обичания водещ на поколения българи в "Живот в кадър".

За близките на Цонев станалото с него е истински шок, защото в последно време той бил станал свръхотговорен към здравето си. Опитният телевизионер плувал редовно сутрин по 1000 метра и следял изкъсо сърцето и кръвното си налягане. Специалистите изказват мнението, че по всяка вероятност той внезапно е получил високо кръвно налягане или е имал вродена слабост на артериалните стени. Близки на водещия казват, че той от години имал лек проблем с кръвното, който лекувал постоянно с хомеопатични средства вместо с хаповете на традиционната медицина. Много приятели и познати на Цонев вярваха, че той има силата да преодолее това страшно житейско предизвикателство, но за нещастие той не успя да се пребори.

Никога не се карахме

Цветанка Ризова

Ако осъзная цялата трагедия, ако до сърцето ми достигне мисълта, че Митко вече го няма, вероятно няма да мога да говоря. Все още не вярвам в това, което се случва. Отдавна сме семейни приятели с Митко и съпругата му Марияна - доста преди с него да се превърнем в телевизионен тандем. Когато стана ясно, че ще водим заедно в Би Ти Ви, в началото бяхме леко смутени - все пак трябваше да се напаснем. Всеки от нас поотделно беше работил с различни хора, по различен начин. Но между нас се установи пълна професионална и човешка хармония. Защото Митко е превъзходен, наистина превъзходен - за никой друг това не може да се каже с подобна категоричност. И добър, много много добър. И да съм искала, никога не съм успяла да се скарам с него. Изключително уравновесен и успокояващ. Аз винаги търся някакъв проблем, постоянно мога да се притеснявам, да ровя, да си създавам негативни емоции заради несъществуващи препятствия. Докато той никога не е допускал и грам напрежение. Усмихнат. Толерантен. Галантен. Прекрасен.

Мърдаше си ушите в "Таралежите се раждат без бодли"

Димитър Цонев е автор на 17 документални филма, но и участва в няколко игрални филма - "Таралежите се раждат без бодли", "Спасението", "Ламята", "С любов и нежност", "Записки по българските въстания", "Концерт за флейта и момиче" и други. В едно свое интервю мустакатият водещ от малкия екран разказа, че първата си роля получил, защото единствен в класа си можел да мърда с уши. Именно това учи и другите деца героят му Митко в българската детска класика "Таралежите се раждат без бодли".

Беше говорител на царското правителство

Кариерата на Димитър Цонев е свързана изключително с държавната телевизия. Зрителите го познават като водещ и редактор на информационните емисии "По света и у нас" и като водещ на различни публицистични предавания. Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в София. Син е на актьора Коста Цонев и известната телевизионна водеща Анахид Тачева. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" и работи една година като стажант. Открива призванието си не в юридическите науки, а в журналистиката, Димитър Цонев се явява на конкурс за стажант-репортер в агенция "София прес", където от 1986 г. до 1991 г. работи като редактор в "Международна информация", в Балканския информационен пул и като кореспондент на агенцията в Женева, Швейцария.

След завръщането му в България започва неговата телевизионна кариера. Голяма част от нея преминава в Българската национална телевизия (БНТ), където в продължение на 11 години - от 1991 г. до 2002 г., е водещ на новините по Канал 1. През 2002 г. участва в конкурс, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. Цонев обжалва пред Върховния административен съд, но петчленен състав на ВАС отхвърля окончателно жалбата. От 1 октомври 2002 г. той е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски. След три години пиар на "БТК Груп" отново се връща в БНТ и става заместник програмен директор и години наред е водещ на предаването "В Неделя с...". Телевизионната звезда работи и в телевизия bTV Action, където е лице на предаването 24/7. От октомври 2012 до март 2014 г. пък заедно с Цветанка Ризова водят "Лице в лице" по Би Ти Ви. От март 2014 г. Цветанка Ризова остава титулярен водещ, а Цонев като външен продуцент напуска Би Ти Ви и се завръща отново в БНТ.

Росен Плевнелиев,
президент

С голяма тъга посрещнах вестта, че след кратко боледуване ни напусна известният български журналист Димитър Цонев. Загубихме един отдаден на телевизията журналист, посветил се да служи на обществото и който завинаги ще остане в съзнанието на зрителите като еталон за професионализъм. Поклон пред светлата му памет!

Цецка Цачева,
председател на Народното събрание

Напусна ни един от най-обичаните български журналисти - с ярко и компетентно присъствие в медийния и обществения живот на страната ни. Отиде си една от легендите на телевизионния екран. Димитър Цонев посвети целия си професионализъм и талант на телевизията, която му се отблагодари с безкрайната и искрена обич на милионите български зрители. Всеки от нас ще помни неговия образ, който излъчваше доброта и оптимизъм.

Бойко Борисов,
министър-председател

С прискърбие научих, че днес (вчера - бел. ред.) ни е напуснал големият български журналист Димитър Цонев. Поднесох съболезнования към съпругата му и семейството. Светла му памет!

Вежди Рашидов,
министър на културата

Не мога да повярвам, че Митко го няма! Загубата е непрежалима! Смъртта ни отне в разцвета на силите му един прекрасен човек, талантлив журналист, достоен гражданин, ценител на изкуството, истински приятел.

Даниел Митов,
външен министър

Поднасям искрените си съболезнования на близките и приятелите на журналиста Димитър Цонев! Светла да бъде паметта му.

Корнелия Нинова,
лидер на БСП

Изразявам лично и от името на партията искрени съболезнования на семейството му. Беше изключителен човек, журналист. Познавах го лично. Бяхме и приятели, така че изразявам своите съболезнования.

ПП АБВ

С дълбока скръб научихме за кончината на водещия български журналист Димитър Цонев. Години наред той бе сред най-титулуваните имена в българската журналистика. Предаванията и рубриките, които представяше на аудиторията си, бяха символ на напредничавост, плурализъм и професионализъм! Изразяваме своите най-искрени съоблезнования към неговото семейство, близки и приятели! Почивай в мир, Митко!

Симеон Сакскобургготски,
бивш министър-председател

Силно отдаден на професията си човек, който даваше всичко от себе си и по време на неговата длъжност като говорител на правителството ми. Искрено споделям болката на семейството му и изказвам своите съболезнования. Бог да го прости!

Мира Добрева,
водещ

Никога не го видях изнервен, забързан, сприхав. Пишеше новините си само с главни букви и това ме изумяваше, през смях ми обясняваше защо да го правя и аз... Разказваше ни вицове, пиехме разтворими витамини и ядяхме зелени маслини. Спортуваше, вечната ни тема беше за килограмите. Научи ме на много неща в телевизионната журналистика. Беше един от първите, които ми показаха, как се правят новини. Сбогом, Митаче! След теб остава да свети.

Нери Терзиева,
журналист

Видях Митето за първи път на живо, когато той беше на десет години. В кино "Славейков" той и сестра му Теодора припяваха с музиката на "Баща ми, бояджията". Баща им беше Бояджията. Хубави деца с лунички - много по-свободни, ведри и усмихнати от нас. И по-късно, всъщност, през целия си живот, Митето предимно се усмихваше. Веднъж го попитах: "Как го правиш?" Митето взе ръката ми и я сложи върху ямката на гърлото си. Там сърцето му биеше лудо. Оставаха минути до ефир, а в студиото го чакаха четирима мъченици на демокрацията, наредени его до его. У нас усмивките често са смятани за будаллък, а не за сърдечен синкоп. Загубихме Митко Цонев. Сбогом, Мите!

Бетина Жотева,
член на СЕМ и кадър на БНТ

Беше 92-ра. Заминаваме екип от БНТ за Женева да присъединяваме България към Европейската асоциация за свободна търговия. Аз, Митко Цонев, когото все още не познавам, и двама оператори, ни настаняват с делегацията в голям и скъп хотел /за нашите представи/. И вечерта се събираме в неговата стая. Минибарът много особен. Стърчат само гърлата на бутилките и се виждат капачките. Забелязахме една много особена, невиждана дотогава форма на бутилка. Митко я измъква от гнездото й и четем DIMPLE. Гледахме, цъкахме и решихме да я върнем на мястото й. Много, много беше скъпа за нас. Но се оказа, че вече не можем да я поставим обратно. Митко тича до рецепцията да обяснява, че ние тука само разглеждаме, нали, обаче номерът не минава. Викат, че е отчетена на стаята. И сега, какво правим, питам аз. Как какво - отговаря Митко - изпиваме я! Ми, изпихме я четиримата. И си платихме. И си останахме приятели... От тях вече сме само двама. Пак ще го пием тоя Димпъл някъде заедно, Митак! Да ти е леко горе!

Максим Бехар, PR експерт

Спокоен сън, скъпи Митко! Дълбоки съболезнования на цялото семейство!

ПФК "Левски"

Освен със своя професионализъм той ще остане в съзнанието ни и като един от всеотдайните левскари и радетели за "синята" идея. ПФК "Левски" изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Димитър Цонев. Поклон пред светлата му памет!

Искаше да основе клуб на мустака

Журналистът и телевизионен водещ Димитър Цонев бе миналогодишният носител на приза "Най-хубав Вазов мустак". Една от мечтите на Митко е била да основе клуб в София, посветен на мустака. "Само веднъж съм си бръснал мустака, и то е заради облога със Слави Трифонов", призна Цонев. "Запознах се с него, когато му връчих наградата "Вазовия мустак" през 2015 г., тъй като предната година аз бях носител на този приз. След събитието вечерта бяхме на вечеря с него и бившия кмет на Сопот. Цялата вечер протече така, все едно сме се познавали от години. Митко Цонев беше общителен и земен, по никакъв начин не е имало намек за надменност, въпреки че беше професионалист и много известен", казва д-р Стоян Сопотенски, заместник-директор по лечебната дейност в "Пирогов".

Последно сбогом от "Стандарт"

Отишлият си без време Митко Цонев бе наш колега, приятел и винаги желан събеседник. Ще го запомним с професионализма му, с чувството му за хумор и с неизменния мустак. Винаги е тежко, когато си отива един от нас, боли много, когато това е някой като Митко. Ние, журналистите, сме особена порода - конкуренцията за вниманието на читателя, зрителя или слушателя е безмилостна. Това обаче губи всякакво значение, когато дойде смъртта - тогава не ни остава нищо друго, освен да изключим диктофоните и микрофоните и да замълчим. Сбогом, Митко, от приятелите от "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай