Правят парфюма на Наполеон

Химици възраждат ухания отпреди векове

Правят парфюма на Наполеон | StandartNews.com

Историци, химици, парфюмеристи и специалисти по изкуствен интелект възпроизвеждат миризми, характерни за Европа от 16-и до 20-и век, като работят паралелно върху тематична енциклопедия, съобщи АФП. Тази първа по рода си енциклопедия ще позволи на интересуващите се да открият как миризмите са оформяли нашите общности и традиции, пише в прессъобщение на университета Англия Ръскин (Кембридж), който е един от шестте, участващи в европейския проект Odeuropa. Миризми, които още съществуват, ще бъдат поставени в исторически контекст - като розмарина, който е ценен много през 16-и и 17-и век, защото му приписвали силата да отблъсква чумата.

Химиците и парфюмеристите ще възпроизведат миризми по акценти, открити в исторически текстове или картини - например на тютюн, на будоарни аромати, на смрадта в градовете, предизвикана от индустриалната революция. Те ще се опитат също да възпроизведат миризмата по време на битката при Ватерло и да преоткрият парфюма на Наполеон..

Мостри с възпроизведените миризми ще обикалят европейски музеи от следващата година. Чрез обонянието на всеки посетител те ще го пренасят в миналото. Всяка картина ще бъде асоцирана с определено ухание. Бюджетът на проекта Odeuropa е 2,8 милиона евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай