Правосъдното министерство се разбра с надзирателите

Правосъдното министерство се разбра с надзирателите | StandartNews.com

София. В 80 процента от местата за лишаване от свобода е постигнато споразумение между началниците на затворите и синдикалните дружества по места за въвеждане на смесения режим на работа на надзорно-охранителния състав, който включва наряди от 8, 12 и 24-часови дежурства. Това стана ясно след среща на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Христо Иванов с Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, съобщиха от правосъдното ведомство. По време на срещата стана ясно, че за две места за лишаване от свобода - затвора в Ловеч и Поправителния дом в Бойчиновци не е намерен компромисен вариант, като се взе решение до 12 септември да бъде постигнато споразумение за режима на работа.

Ще бъде сформирана работна група от представители на професионалното ръководство на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и ССЗБ, която да започне работа по дългосрочната политиката в затворната система, стана ясно от думите на министър Христо Иванов. Според експерти инициирането на дебат относно необходимостта от изцяло нов закон за пенетенциарната система ще реши проблемите в системата на затворите.

„За мен е много важно да оставим пътна карта с конкретни и комплексно изработени решения", подчерта министър Христо Иванов и уточни, че не визира само проблема с режима на работа, а също натрупаните с години въпроси относно условията на труд на надзирателите, корупцията и насилието в затворите.

Пред правосъдния министър председателят на Синдиката Иван Петров изрази благодарност от името на цялото ръководство за отношението и бързата и навременна реакция, довела до разрешаване на конкретни проблеми в работата на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. Според синдикалния лидер е намерено и решение на другия наболял проблем пред надзирателите – изравняване на заплащанията на служителите с тези в системата на МВР.

В момента работни групи подготвят бюджетите на двете глави дирекции – „Изпълнение на наказанията" и „Охрана" за следващата година, които ще бъдат обсъдени с Министерството на финансите, съобщиха още от министерството на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай