Правителството обсъжда Агенция за земята

Правителството обсъжда Агенция за земята | StandartNews.com

София. Следващата седмица Министерството на земеделието ще предложи създаване на Агенция за земята, която да реши проблемите с разпокъсата земя в България, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков. Агенцията ще бъде изпълнителен орган към агроведомството и ще има собствен бюджет, предаде БНР.

Амбицията е обаче тази агенция да стане нещо като брокер на земеделска земя, като става въпрос предимно за малки парчета от няколко декара, които не представляват интерес за едрите арендатори. Когато собствениците на такава земя решат да я продадат, те ще могат да се обръщат и да я зявяват първо в Агенцията по земята.

Няма да бъде задължително, а само възможен вариант, подчерта Греков. С наличието на такава агенция ще се реши проблемът с така наречените "бели петна" в различните общини. Това са земи, останали без собственик или с много собственици, които не ги обработват и не се интересуват от нивите си.

Министерството на земеделието и храните обмисля специално обозначаване върху етикетите на пресните храни, които да са превозвани не повече от 150 км до магазина. Освен това ще се създават и нови стандарти - за традиционните български консерви, които да продължат тези на хляба, млечните и месните продукти.

Димитър Греков и представители на браншовите организации подписаха днес в НДК "Коледен пакт", който е част от кампанията "Коледата безопасна". Документът е споразумение между МЗХ, агенцията за безопасност на храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Комисията за защита на потребителите, браншови и потребителски организации, производители и търговци на стоки и медии.

Целта на пакта е да се гарантира защитата на здравето на потребителите през цялата година, както да се повиши информираността и контрола върху качеството на предлаганите стоки. Организатор на събитието тази година е Българският медиен съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай