Правим фондация "Чудесата на България"

"Европа започва от България", разкрива луксозният двуезичен том

Правим фондация "Чудесата на България" | StandartNews.com

София. Съвсем наскоро у нас ще се създаде фондация "Чудесата на България , съобщи главната редакторка на в. "Стандарт" Славка Бозукова при представянето на едноименната книга днес. Тя ще има задачата да популяризира културно-историческото наследство на родината ни, поясни г-жа Бозукова.

Благой Рагин, председателят на БХРА, бе първият, който днес си купи най-новото издание на в. "Стандарт", енциклопедичния том "Чудесата на България". Това стана минути преди началото на официалната му премиера в НДК. Последваха го и други известни хора, историци, приятели на вестника. В центъра на залата грееха шарените черги на малките възпитаници на школата по килимарство в Чипровци, които показаха пред гостите, че освен да тъкат, могат и красиво да пеят.

Чудесата на България вече не са само вестникарски страници и телевизионни филми. Те влязоха в уникална книга. Албумът, който е богато илюстрирано полиграфично бижу, е издаден от в. "Стандарт" на български и английски. Над сто исторически обекта, етнографски символи, утвърдени визитки на родината ни като Рилския манастир, "Перперикон", възраждащата се софийска Света гора вече са събрани в помощ на любознателните ни сънародници и гости от чужбина.

Приповдигнато или не, но който прочете, ще се убеди: "Европа започва от България", това е скритото послание на изданието. Защото тук са първите рисунки, оставени от човешка ръка, първото обработено злато, добита е първата сол и още много първи неща, сътворени на Стария континент.

Книгата е и намигване към археолозите, каза Катя Николова, зам. главен редактор на "Стандарт". Нека те да бъдат по-смели, когато разказват за своите открития. Да се отърсят от излишната си скромност, препоръча тя.

В отговор проф. Виолета Нешева съобщи, че много скоро колегите й ще покажат на българския народ една действително голяма историческа личност - Деспот Слав. Тя определи кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" като уникална. В тежките за нас последни две десетилетия културното наследство в неговите материални и нематериални измерения се явява духовен стимул за нацията ни и източник на съвсем оправдано самочувствие, подчерта професорката. След всеки археологически сезон светът вижда все по-ясно, че земята ни е благословена. Трябва да покажем чудесата от миналото, да ги направим достояние на света и поколенията, които идват. За да ги предават нататък.

Кампанията на "Стандарт" увлече с благородната си мисия стотици хиляди у нас и в чужбина, каза археоложката. Стигнала е чак до индианците в Канада. Проф. Нешева благодари на главния редактор Славка Бозукова и екипа на вестник "Стандарт" за апостолската дейност в името на българщината.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов, историк и активен участник в кампанията, нарече "Чудесата на България" факел за разпалване на националното ни достойнство. Наш синовен дълг е да опазваме съкровищата от миналото и да ги използваме, за да живеем по-добре. Нека те станат част от родната икономика. Да превърнем обектите от историята в туристически атракции, които носят приходи, апелира г-н Чобанов.

Чудесата

Славка Бозукова,

главен редактор на в. "Стандарт"

Първо нека кажа, че съм горда с екипа на "Стандарт", който прегърна тази кауза. Журналистите вложиха много жар в кампанията през последните три години. В една година на разединение кампанията "Чудесата на България" е била истински обединител. Един милион българи участваха в гласуването, което определи победителите в нея. Нека кажа още, че това не е кампания само за Чудесата на миналото, а и на бъдещето.

Нашата инициатива вече прескочи родните граници. Догодина туристическите агенции от шест балкански държави ще предлагат общ маршрут, който включва историческите забележителности, свързващи страните от региона. Радвам се, че Чудесата на България се превърнаха в Чудеса на Балканите.

Стигнахте до хората

Проф. Николай Овчаров,

археолог

Идеята да направим по-популярни нашите паметници стигна до хората. Вече са определени и се знаят туристическите маршрути. Те се създадоха главно благодарение на кампанията на "Стандарт" и със сигурност ще променят картината на културния ни туризъм. Радвам се, че в тази прекрасна книга има пет обекта, свързани с моята работа.

Да влязат в учебниците

Проф. Димитър Греков,

министър на земеделието

За мен това, което излиза, е впечатляващо. Чудесата трябва да станат учебен предмет. Мисля, че е много важно децата отрано да посетят обектите, да ги видят и се запознаят с културата на миналите общества. Нека се учат от тях. А книгата "Чудесата на България" на "Стандарт" трябва да стане настолно четиво за всеки българин.

Бих прибавил и музиката

Михаил Белчев,

поет и певец

Това издание е твърде полезно. Трябва да се гордеем с нашата история. Дядо Вазов е казал: И ние сме дали нещо на света. От нас се иска да да го покажем, да не се притесняваме и да имаме самочувствие. Към тези чудеса бих прибавил и гласа на българина, музиката, песните, легендите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай