Правилният избор на час - гаранция за стегнато тяло

Правилният избор на час - гаранция за стегнато тяло | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес, Клуб MD sport, зала 5-Б, стадион "Васил Левски"

Преди да продължим с поредицата "Готови за лятото", ще направим едно отклонение, за да ориентираме всички, които нямат яснота кой стил аеробика с каква динамика е. Тук е мястото да кажа, че правилният избор е от изключително важно значение за оформяне на тялото.

Защото всеки човек има своя вътрешна динамика, физически възможности и праг на натоварване. Внимателно избраният час работи по посока за правилно и трайно оформяне на мускулите. Докато един грешен избор може тотално да ви откаже от спорта или да няма ефект върху самите вас. Например, ако сте по-умерена натура и не обичате агресивната динамика, абсолютна грешка би било да се хвърляте към най-динамичните стилове, които ще ви оставят без дъх и ще ви докарат свирепа мускулна треска. И обратното - ако сте любител на бързото темпо, би следвало да се насочите към динамичен час, за да сте в синхрон с вътрешната си нагласа. Известен факт е, че аеробиката е един от най-бързо развиващите се масови спортове. Непрекъснато излизат нови тенденции и разновидности на вече познатите стилове и графиците на залите са изпълнени с различни наименования на часовете, някои от които звучат абсолютно непознато. И ако тъкмо сега сте взели съдбоносното решение да промените навиците си и да започнете спорт - ще стоите пред програмата на залата и ще четете, без нищичко да разбирате. Всъщност различните наименования не трябва да ви объркват - това са същите познати стилове, но с някои подобрения. Важното е да разберете кой е подходящ за вас. В никакъв случай не ходете в някой от тях само защото приятелката ви го прави или ако някой горещо ви го препоръчва. Най-точният избор се прави, след като лично пробвате различните стилове и инструктори, така че сами да усетите кое ви допада. Предлагам ви един малък жокер за улеснение с условно обединени основни часове.

Не пропускайте да потърсите лекарско мнение, ако имате някакъв хроничен здравословен проблем.

1. Таебо

С всичките му разновидности, базирани на бойни техники, таебо е изключително динамичен и натоварващ силово цялото тяло. За да се справите с всички упражнения докрай, трябва да проявите желязна воля и дисциплина, защото в началото ще ви е доста тежко, тъй като този стил има пряко влияние от източните бойни изкуства. А там, както знаете - няма прошка и глезотии.

2. Комбо степ

Един от стиловете с голямо разнообразие в различните часове. Тук темпото е променливо в зависимост от стила - при базовия степ, където движенията са опростени, може да се играе на по-динамична музика; при новите като степ ню ейдж и денс фит, темпото е умерено за сметка на по-сложната хореография. Разбира се, в часовете се работи с различни аксесоари като гири, ластици и въженца за качествено оформяне на тялото..

3. Боди уърк

Тези часове са разработени с адаптирани упражнения от фитнес системите. В зависимост от целите на всеки час, има разновидности като кръгова, интервална и функционална тренировка, табата - на всеки 20 секунди се сменят упражненията с 10 секундна почивка и т.н. Обединяващото тук е, че тялото се натоварва изключително ефективно и силово. И пак в зависимост от часа, натоварването може да варира от умерено до суперинтензивно.

4. Фитбол - голяма силиконова топка

Работата с топка позволява въвеждането на нови и изключително подходящи упражнения за възможно най-локализирана работа за определена мускулна група. В часовете пилатес се работи от бавно до умерено темпо с плавни движения. Този час ще ви достави не само удоволствие, след време ще установите, че сте подобрили стойката и гъвкавостта на тялото.
В по-динамичните часове, фитбол се използва в модули, където се работи с прилагане на повече сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай