Последни дни за графици за отпуските

Последни дни за  графици за отпуските  | StandartNews.com

До 31 декември всички фирми трябва да изготвят график за ползването на платения годишен отпуск на своите работници през 2015 г., напомнят от Главна инспекция по труда. Графикът може да се допълни през годината за хората, които не са били на работа към датата на утвърждаването му или които са постъпили след това. В него задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск за 2015 г., като се описват и всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност.

Работниците са длъжни да използват платения си отпуск в рамките на календарната година. За следващата година могат да се отлагат до 10 дни отпуск. Повече дни и дори целият отпуск може да се ползва до две години по-късно в случаите, когато през годината е ползван друг вид отпуск - за бременност и раждане, гледане на дете и др.

Неизползваните дни до края на 2009 г. не се погасяват по давност, напомнят от ГИТ. При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай