По-скъпи застраховки за джигитите на пътя

По-скъпи застраховки за джигитите на пътя | StandartNews.com

Компаниите правят база с данни за шофьорите, направили катастрофи

Въвеждането на системата "Бонус-малус" засега е доброволно

Застрахователните компании от месец юни ще започнат да подават данни за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Така ще се направи обща база с данни за катастрофите и компаниите ще могат да вдигнат цената на застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите, които нарушават правилата на пътя. Но въвеждането на системата "Бонус-малус" в тарифите на застрахователите засега ще бъде доброволно. Нейната цел е да направи полиците "Гражданска отговорност" скъпи за водачите, които често причиняват ПТП, а по-внимателните шофьори да получават отстъпки. Тази система е икономически стимул за по-добро шофиране и работи в почти всички страни.

"Подкрепяме изцяло въвеждането на системата "Бонус-малус", каза за "Стандарт" Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Но за да може да стане една такава система задължителна за компаниите, трябва да има общи данни. И сега всеки застраховател може да си завишава премията за клиентите, или да я намалява, но това може да става само въз основа на собствените им данни. Едва когато има обща база данни на всички застрахователи, може да се направи обща система, обясни Ралица Агайн. "Досега никога не е имало обобщена база данни. В наредбата за задължителното застраховане вече въведохме изискване всички застрахователи да предоставят такива данни на Гаранционния фонд. Когато базата данни се попълни и данните в нея са коректни, уверим се, че няма грешки, ще може да се въведе и "Бонус-малус" система. Но това трябва да стане с нормативен акт. Винаги е можело застрахователите да ползват тази система по желание. Те сами определят тарифите си", обясни Ралица Агайн.

Досега обаче при липсата на обща база данни, застрахователите нямаше как да проверят какви катастрофи е причинил всеки шофьор. С общата информация от всички компании тарифите на полиците ще може да се прецизират. "Имаше един период, в който във всички тарифи за "Гражданска отговорност" беше предвидено, че ако лицето не е имало ПТП-та през последните три години, тарифата се намалява. Цените на полиците след въвеждане на системата "Бонус-малус" не могат да се кажат предварително, защото трябва да се види каква е статистиката, каква е честотата на ПТП-та за един човек средно в живота му.

Единици са хората, които в живота си нямат ПТП-та. Въз основа на данните, които се съберат от всички застрахователи, трябва да се изчисли моделът", обясни Агайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай