Портних: Незаконното строителство и свлачищата са проблемите на Варна

Портних: Незаконното строителство и свлачищата са проблемите на Варна | StandartNews.com

Варна. Варна има два проблема – незаконното строителство и свлачищата. Това каза пред бТВ кметът на морската ни столица Иван Портних.

Незаконното строителство във варненския квартал „Аспарухово" е започнало още през 60-те и 70-те години на XX век, обясни той и уточни, че по онова време Общинският народен съвет е разрешил на заетите с изграждането на язовир да си направят къщи, които нямат никакъв статут.

В общия устройствен план тези територии са включени, каза кметът. Той напомни, че е имало сериозни валежи през последния месец във Варна. Наводнението е резултат от „свръх-норменото количество" вода, паднала с пороя на 19 юни, допълни Портних.

„Тук не става въпрос за политически убеждения, става въпрос за реакция, защото беше ад и трябваше да се мобилизират всички възможни сили и средства и да се помогне в максималната възможна степен", каза кметът по повод споровете между него и представителите на правителството за това кой е виновен за потопа във Варна. В ноща на наводненията министър Цветлин Йовчев го обяви за "неадекватен" и изтъкна, че градоначалникът от ГЕРБ по-скоро пречи, отколкото да помага в ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай