Пороят в Добрич донесе съкращения

Пороят в Добрич донесе съкращения | StandartNews.com

Заради щетите от потопа фирми затварят или режат работни места

Пороят, който заля Добрич в нощта на 19 и 20 юни, ще остави много хора без работа. Причината е, че местни фирми са принудени да съкращават служители заради съсипания им бизнес. Около 100 души ще освободи само мебелната фирма "Бряст-Д". "Всичко потъна. Мостри, готова продукция, материали. Имахме готови мостри, които трябваше да изпратим на панаир на мебелите в Германия и ни предстоеше договаряне - удавиха се", обясни директорът на "Бряст-Д" Иван Калинков. Според него съкращенията са неизбежни, защото предприятието няма да може да се съвземе скоро. Има проблем и с техниката, която е много специална. "В понеделник очаквам представители на немска и италианска фирма, които да огледат машините, с които произвеждаме, за да кажат какво е състоянието им и какво може да се ползва от тях", добавя още Калинков.

Сред най-тежко пострадалите от стихията е и компанията "Пътнически превози" ЕООД, която обслужва добричката автогара. Водата потопи около 60 рейса. "Освен загуба от пътни превозни средства фирмата търпи щети и от факта, че бе недостъпна и два дни почти не се изпълняваха линии по разписание", каза за "Стандарт" управителят на дружеството инж. Валентин Василев. "Можеше да ни предупредят поне да изкараме автобусите от автогарата по-рано, като стана ясно, че идва приливна вълна към града. Отделно материалната база на дружеството също е сред потърпевшите, където имаме много машини, които също бяха под вода. Ще мине много време, докато направим пълна оценка на щетите. Според мен сега е времето застрахователите да инвестират в бизнеса, за да може да стъпим отново на краката си", казва още инж. Василев. Пътно-транспортната фирма дава хляб на около 150 семейства и управителят й е категоричен, че няма да съкращава на този етап хора, макар че признава, че ще е много трудно да се оцелява.
Щетите от наводнението в Албена според изпълнителния директор на курорта Красимир Станев ще възлязат минимум на 5 млн. лв., но може да стигнат и два пъти повече. Там водата подкопа в основата хотел "Гергана" и отнесе пясъка от плажната ивица на няколко места.

За милиони са щетите и в обувната фирма "Рива шуус", като съуправителката Катина Колева е категорична, че ще съди общината, защото това не е първото наводнение във фирмата. Обувното предприятие загуби в потопа над 45 хил. чифта обувки, които са били готови за износ по поръчка на големия германски производител "Йозеф Зайбл". Сред потърпевшите е и автосервиз "Нед мобил", като собственикът му Недко Айвазов не може да прогнозира кога ще може отново да заработи.

Илия Василев, който отглежда калифорнийски червеи в близкото село Бранище, но също по поречието на дерето на реката, която заля и града, също е загубил всичко. Мъжът сподели, че едногодишният му труд и този на сина му са отнесени от пороя и сега е останала само калта. Василев не може да се справи и не знае дали отново ще инвестира.

Баба иска да се върне в удавената къща

Баба Петранка не спи и не яде цяла седмица, не може да прежали къщата, в която живее от близо половин век. 84-годишната жена, дъщеря й Марийка и внучката й Нона трябваше незабавно след потопа в Аспарухово да се изнесат от дома си на "Горна студена" 51. Улицата, която пострада най-много от стихията и даде най-много жертви. "Да пада върху мен, тук ще умра, но няма да изляза и да живея на друго място, запънала се баба Петранка. Съседите наоколо още помнят как пищяла на умряло и не искала да напусне дома си. Пожарникари и полицаи, изпратени да направят спешната евакуация, се видели в чудо как да изкарат жената. Преди това на огледа комисията преценила, че къщата е опасна за обитаване, основите й са засегнати и всеки момент може да рухне. Стопанките й не трябвало нито една нощ повече да останат в нея. Те дори не успели да си вземат дрехи. След като били малко в общинското общежитие, сега са на квартира до Окръжна болница. "Баба ми е като в клетка, цяла седмица не е яла и сън не я хваща", кахъри се 26-годишната й внучка Нона. На младата й глава са се струпали много грижи -баба си ли да успокоява, край болната си от рак майка да бъде, или да бяга по институциите, за да разбере каква ще е съдбата на фамилния дом. А след инцидент в центъра Марийка е със счупена ръка - нападнала я психясала жена. Съборила майката на Нона, а след това и нея, докато дойдат полицаи да озаптят лудата.

"Имах си градинка с димитровчета и лилави камбанки, в дворчето си садих всякакви подправки, крак не подвивах, за да си имаме всичко, а тази пуста вода какви поразии направи", плаче баба Петранка и се задавя , защото е болна от бронхиална астма. Дай Боже, да не ми съборят къщата, моли се жената. На това място живее от 1952 година като млада булка. През 60-те бутнали старата къща и вдигнали със съпруга си своя нов дом. Сега мазето е пълно с кал и тиня, добре че водата не се качила до първия етаж, където живеят трите жени от три поколения. След черния четвъртък дошла и втората беда, че трябва да се махнат, за да останат живи. "А аз съм ни жива, ни умряла", реди сълзи баба Петранка навръх имения си ден. Винаги го е тачила като голям празник, черпила е съседите роми в махалата, а сега дори не се сети за него заради голямата мъка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай