Понеделник,

Пореден ден без ток за близо 60 000 домакинства

От: Администратор -
1756
Пореден ден без ток за близо 60 000 домакинства
A
A
A

Близо 60 000 домакинства в страната са без ток за пореден ден. Обилният снеговалеж остави около 400 населени места на тъмно, в снежен капан и без телефони.

Тежка остава обстановката в областите Смолян, Кърджали и Хасково, където има села, до които пътищата все още не са разчистени. Хранителните запаси на хората свършват, магазините са почти празни и нямат електричество, за да работят хладилниците им.

"За 6 дена сме получили само по един хляб. А в магазина няма нищо. Няма брашно, няма свещи. Не можем да идем на работа. Ние ще останем без заплати", разказва Софка Медова от село Градът, намиращо се на 10 км от Смолян. Хората там обясниха през Нова тв, че нямат ток и захранват батериите на болните телефони чрез единствения генератор, намиращ се в заведение. Те се нуждаят от хляб, олио и свещи.

Един от мобилните оператори ще постави подвижна мобилна станция в Златоград.Тя ще бъде поставена в автомобил и по този начин градът ще получи сателитна връзка излъчване на сигнал.

Вчера ратаракт успя да стигне до блокираното в снежен капан село Мугла. Преди това обаче машините бяха затънали в снега близо 10 часа. Хората там бяха снабдени с храна, лекарства, гориво и успяха да се чуят с близките си чрез сателитен телефон.

От събота досега да доставени над 700 хляба до нуждаещите се села в община Смолян. Храна и вода има и за доброволците и работещите групи по отстраняване на авариите, съобщават от пресцентъра на община Смолян.

От тази сутрин вали сняг в някои части на Смолянска област. Около 10 см. е новата снежна покривка в областния град, а по високите части и проходи има повече натрупване. Въведена е забрана за движение на товарни автомобили през проходите "Превала" и "Рожен". Затворени са отсечките Смолян-Рудозем, Рудозем-Смилян, Стояново-Баните. По пътя Смолян- Пловдив има свличане на земна маса.

Човек от село Ненково се издирва вече пети ден. Той тръгнал на гости на свои приятели точно в най-големия сняг.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички